Za dve godine smanjena zatvorska kazna vozaču koji je usmrtio devojku u Nišu

Vesti 19. apr 202218:52 > 18:53 7 komentara
Freeimages/fourseasons

Dvadesetogodišnji Mladen Gigić iz Niša, koji je optužen da je u novembru 2020. godine izazvao udes u kojem je nastradala 25-godišnja J. P. iz Vladičinog Hana, osuđen je na pet godina zatvora, pošto je niški Apelacioni sud usvojio žalbu branioca na prvobitnu presudu od sedam godina.

Gigić je nakon godinu dana od nesreće osuđen, a odluku Višeg preinačio je Apelacioni sud i ublažio kaznu, piše portal Južne vesti.

„Apelacioni sud u Nišu usvojio je žalbu branioca optuženog Mladena Gigića, preinačio je presudu Višeg suda u delu odluke o krivičnoj sankciji i optuženog je osudio na kaznu zatvora u trajanju od pet godina i izrekao mu je meru bezbednosti zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od pet godina u koju mu se ne uračunava vreme provedeno na izdržavanju kazne“, saopštili su iz Višeg suda.

POVEZANE VESTI

Na suđenju je dokazano da je Gigić nesreću izazvao tako što je prošao kroz crveno, velikom brzinom i u alkoholisanom stanju. U optužnici piše da je vozio 101 km na sat i imao 1,38 promila alkohola u krvi.

Na jednom od ročišta je bio prikazan i snimak nesreće na kojem se vidi da je okrivljeni prošao na crveno svetlo. Snimak je pokazao da „stop“ svetla nisu bila upaljena sve do udarca u automobil nastradale devojke, što je opovrgnulo prethodne navode odbrane da su kočnice bile neispravne.

Suđenje za nesreću koja se dogodila kod Bulevarske pijace počelo je u julu 2021. godine, a sudija Ivan Bogdanović je nakon pet meseci doneo presudu.

Viši sud je odlučio da optuženi vozač pređe u kućni pritvor uz elektronski nadzor, pa zbog takve odluke i suđenja koje se odužilo, porodica nastradale devojke je organizovala protest i tražila maksimalnu kaznu za vozača.

Zamenica Višeg javnog tužioca Tatjana Stevanović je takođe predložila da Gigić dobije kaznu od 12 godina, ali sudija to nije usvojio.