Za ilegalno rudarenje kriptovaluta u Dražinom spomen-domu potrošili 55.000 kW/h

Vesti 06. sep 202114:30 > 07. sep 2021 11:06 25 komentara
N1

Neidentifikovane osobe iz Ivanjice, koje su u spomen-domu Draže Mihailovića u tom gradu postavile elektronsku opremu za "rudarenje kriptovaluta", nelegalno su potrošile oko 55.000 kilovata struje ukupne vrednosti oko 20.000 evra, navela je policija u izveštaju upućenom Osnovnom javnom tužilaštvu u Čačku.

U tužilaštvu je rečeno novinarima da je po navodima iz tog izveštaju aparatura za „rudarenje kriptovaluta“ bila priključena na niskonaponsku mrežu preko brojila koje je prethodno bilo odjavljeno i koje nije bilo u funkciji.

Po nezvaničnim podacima koje su objavili lokalni mediji, nekoliko osoba je u podrumu spomen-doma Draži Mihailoviću u Ivanjici postavilo elektronsku opremu koja uz pomoć procesne snage računara obavlja „rudarenje kriptovaluta“.

Pretpostavlja se da je oprema bila u funkciji šest ili sedam meseci, a kontrolisana je daljinski, uz pomoć rutera.

Prevara je otkrivena početkom septembra, kada su opštinski radnici pokušali da udju u podrum Dražinog doma kako bi prikačili struju za osvetljenje obližnjeg parka tokom manifestacije „Nušićijada“.

Ključ od vrata donje prostorije doma nije otključavao bravu, pa su radnici obili bravu i slučaj prijavili policiji.

Spomen-dom Draži Mihailoviću je vlasništvo opštine Ivanjica, pod zaštitom je Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva, a koristi ga Ravnogorski pokret.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare