Za izbore spremni i vlast i opozicija, a da li će ih biti – odlučiće jedan čovek

Vesti 24. sep 202307:45 15 komentara

Prvobitni zamah protesta Srbija protiv nasilja nedeljama unazad opada. Nezadovoljni činjenicom da vlast nije ispunila zahteve protesta, opozicioni političari koji proteste organizuju, najavili su da će ih ispuniti sami, zatraživši održavanje vanrednih parlamentarnih i beogradskih izbora. Analitičari veruju da je u kampanju potrebno ući što pre, a da bi ekonomija trebalo da bude jedna od ključnih tema.

Za izbore spremni i vlast i opozicija, poruke su koje čujemo od trenutka kada je opozicija njihovo raspisivanje zatražila. Da će na birališta izaći kažu i neki od građana sa kojima smo razgovarali. No nisu sigurni da li je do kraja godine dovoljno vremena za pripremu.

Povezane vesti

„Što je brzo to je i kuso, to je narodna izreka. A do kraja godine, koliko ima – još dva tri meseca. Da birate predsednika kućnog saveta pa malo je. Je l’ tako? A ne, ipak, treba celu državu mobilisati“

„Ja mislim da još nije opozicija dobro organizovana i da nije vreme za prevremene izbore. Da l’ su se sad usaglasili ili nisu, koliko… mislim da je možda prerano. A građani dobijaju samo neka obećanja“.

„Uopšte se ne interesujem za to, niti me interesuju izbori, niti protesti, samo da nam bude bolje pa kod da je, da je“.

N1: A je l’ inače izlazite na izbore?

„Da, da, redovno izlazim na izbore, ali ne očekujem neke promene“.

Da li će promene biti u broju birača? Izvršni direktor CESID-a smatra da prethodni ciklusi pokazuju da Srbija ima dobru izlaznost.

„Apstinenti neće odlučiti ove izbore, jer je to jedan mit koji postoji. A apstinenata u Srbiji nema previše“, smatra izvršni direktor CESID Bojan Klačar.

Izbori još nisu raspisani, ali je kampanja uveliko u toku.

„Ja mislim da je vlast u kampanju ušla sa onom konferencijom Ane Brnabić i Aleksandra Vučića. Sve u odnosu na taj datum ja mislim da predstavlja kašnjenje u odnosu na ono što su opozicione aktivnosti“, kaže Klačar.

Te aktivnosti bi trebalo da imaju dva ključna stuba, pojašnjava profesor Fakulteta političkih nauka Miloš Bešić.

„Ekonomija mora da bude prvi stub, a drugi stub treba da bude ono što muči ovaj deo građanske javnosti, a to je nedostatak demokratije i nefunkcionisanje demokratskih institucija koje uključuje, naravno, i spoljnopolitičku orjentaciju“, ocenjuje Bešić.

Orjentaciju Rusija ili Evropa vidi kao ključnu razliku između dva opoziciona bloka, dok su ostale, smatra, zanemarljive.

„Efikasnost će najviše zavisiti od onoga što je dosad bila jedna od najvećih snaga Srpske napredne stranke, a to je loše organizovana opozicija. Znači oni moraju da se ujedine u meri u kojoj je to moguće. U najvećoj mogućoj meri. Idealno bi bila jedna kolona, očito ne može, mora dve. Da se ogranizuju i da, kako da kažem, predstavljaju jednu valjanu alternativu na temama koje sam izneo“, navodi Bešić.

Da li će, kada i kojih izbora biti odlučiće jedan čovek, predsednik Srbije, koji je najavio da će na pismo opozicije odgovoriti po povratku iz Njujorka.