Za koga je gradski funkcioner kupio sliku Paje Jovanovića i zašto ženinim novcem

Vesti 22. sep 202119:32 > 22:1648 komentara

Slika čuvenog Paje Jovanovića "Stražar" završila je u rukama gradskog sekretara Nikole Kovačevića - platio je oko 140 hiljada evra. Po povratku iz Beča pre dva meseca, Kovačević carini nije prijavio da kod sebe ima tako vredno umetničko delo. Carina je sliku tada zaplenila, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić je otkrio da je Grad bio zainteresovan da sliku kupi, ali da je to bila tajna. Nejasno je za koga je gradski sekretar kupio sliku i zašto je plaćena novcem sa računa njegove supruge?

Mnogi kolekcionari umetničkih dela maštaju o tome da u svojoj kolekciji imaju bar jednu sliku čuvenog Paje Jovanovića. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić je pre dva meseca otkrio da mu je „neispunjena želja“ slika – „Stražar“.

Povezane vesti

„Zamolio sam jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu. Bilo mi je žao zato što sliku nismo vratili u Beograd. Zato me je današnja vest da je naša carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala. Jer ova slike Paje Jovanovića ipak će biti u Muzeju grada Beograda. Кako bi naš narod rekao ‘nije kome je rečeno nego kome je suđeno’, kaže zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

A slika je „suđena“ upravo begradskom funkcioneru Nikoli Kovačeviću, koji ju je u Beču na akuciji platio oko 140.00 evra. Novinarka CINS-a Jovana Tomić kaže da ostaje nejasno zbog čega je Kovačević umetničko delo nije prijavio carini.

Tužilaštvo odnosno nadležni treba da se pozabave time da li je možda postojao neki dogovor između grada i njega, pošto on radi u gradskoj upravi, a znamo da je grad želeo da tu sliku kupi, e sada da li se neko štiti – to tužilaštvo treba da otkrije, dopis o tom događaju je prosleđen Višem javnom tužilaštvu u Beogradu – to je posebno odeljenje za suzbijanje korupcije kako bi oni utvrdili da li je to delo krijumčarenja, odnosno da li je to što je on uradio – da li je krijumčario tu sliku“, navodi novinarka CINS-a Jovana Tomić.

Bez obzira na to što se nadležni još uvek ne oglašavaju, zamenik gradonačelnika najavljuje da će slika završiti u Muzeju grada Beograda. Advokat Ivan Ninić ukazuje da su takve izjave preuranjene zato što je postupak u toku.

„Ovde ima posla za javnog tužioca koji treba da utvrdi ko sve čini ovu kriminalnu grupu, da li se radi o organizovanom krijumčarenju imajući u vidu da je akter ovog događaja gradski funkcioner, da se neposredno nakon zaplene oglasio i Goran Vesić, pa se postavlja pitanje da li je ova SLIKA kupljena da bi kasnije bila preprodata po višestrukoj ceni Muzeju Grada Beograda, a plaćena novcem građana Beograda“, pita Ninić.

Osim slike, CINS prenosi da je carinska kontrola na aerodromu u Beogradu kod Nikole Kovačevića pronašla i preko 15 hiljada evra u kešu i da je sliku plati novcem svoje žene. Iz Transparentnosti Srbija kažu da je cela situacija čuda i da bi u ovom slučaju trebalo da se oglasi Agencija za sprečavanje korupcije – jer su funkcioneri dužni da pored svoje imovine i prihoda, Agenciji prijave i prihode supružnika sa kojima žive.

„Najvažnije je da se vidi šta je ovde po sredi i da li je ta kupovina bila čisto privatni poduhvat ili nešto što je rađeno u dogovoru sa drugim funkcionerima grada“, navodi Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

Na pitanje N1 za koga je kupio sliku i zbog čega je nije prijavio carini, gradski sekretar nije odgvorio. A da li je za kupovinu znao i na osnovu čega je najavio da će privatna slika otići „u ruke“ gradskog muzeja – nije nam odgovorio ni zamenik gradonačelnika Goran Vesić. Na naša pitanja odgovor nije stigao ni iz Muzeja grada Beograda.

Komentari

Vaš komentar