Za Lazovića sporazum je „korak ka nekom dogovoru“, za Vasićevu on je – ultimatum

Vesti 20. mar 202322:42 65 komentara

Radmila Vasić iz Dveri kaže u emsiji Newsnight da taj pokret još nije razgovarao o tome da li će otići na eventualne razgovore sa predsednikom Srbije o Kosovu i evropskom predlogu za rešenje problema Kosova. "Jer predsednik mnogo priča a malo šta ispunjava od onoga što kaže. Očekujemo zvaničan poziv, pa ćemo u okviru pokreta odlučiti da li ćemo se odazvati", kazala je. Radomir Lazović iz Ne davimo Beograd je rekao da je predsednik izneo "bujicu kontadiktornih informacija" posle sastanka u Ohridu. "Pitali bismo ga šta znači 'prihvatio sam, ali nisam potpisao, pa onda da neće sve da implementira'", dodao je.

Dogovor iz Ohrida je pravno obavezujući bez obzira na to što nije potpisan i biće deo pregovaračkog okvira na putu ka Evropskoj uniji Kosova i Srbije, poruke su međunarodnih predstavnika iz Vašingtona i Brisela. Poruke o nepotpisivanju i potpisivanju dva pregovarača su više za unutrašnju upotrebu, smatraju analitičari. Srbi na Kosovu zbunjeni jer nisu dobili jasnu poruku.

„Da je Vučić bio ozbiljan, on bi parlamentarne stranke pozvao pre Brisela i Ohrida i pitao kakvo mišljenje imaju o tome“, kazala je Vasić.

Lazović, kaže, od Vučića očekuje samo neistine.

POVEZANE VESTI

„Sećate li se prethodnog sporazuma kada je rekao da će nas pozvati na konsultacije, pa šta je bilo s tim. Predstavnici opozicije se ne pozivaju preko medija, ima neki poziv valjda, neka zvanična komunikacija, a ne on sad kaže – vidim ja, možda pozovem, pa posle kaže niko neće da dođe“, navodi Lazović.

Na pitanje šta je u sporazumu veleizdaja, Vasić kaže:

„Da naša južna pokrajina dobije status države, da ima isti status kao Srbija, onda da se nećemo protiviti ulasku Kosova u međunarodne organizacije… Izdaja i u smislu toga da po ovom sporazumu formalno Srbija nije dobila ništa, samo je predsednik izdao interese države Srbije, poziva se i maše papirom o ZSO, koja će važiti po tom Briselskom sporazumu, biće kao nevladina organizacija u drugoj državi, i prepuštamo je na milost i nemilost vladi u Prištini, a oni su pokazali u prethodnim godinama da nisu uspeli do sada da primene to parče demokratije na Kosovu, a kako ce sutra kada bude nezavisno Kosovo“, naglasila je Vasić.

Lazović navodi da ovaj novi sporazum nije značajniji pomak ka državnosti Kosova od onih događaja iz 2013. godine.

„Nije veći pomak nego što ste ga imali 2013. godine, tada ste izgubili policiju, Srbi su ušli u sistem na Kosovu. I sada imate situaciju da nismo dobili puno za to“, kazao je Lazović.

Gosti Newsnighta nisu se složili oko toga šta evropski sporazum znači za Srbiju i građane uopšte.

„Evropska unija je, i pored toga što je naša vlada odgovorna za situaciju na KiM, odgovorna jer je imala duple standarde za Srbiju i za Kosovo. Sve što se sada dešava, da Srbi nemaju posle 24 godine nikakva prava, za to je najodgovornija Evropa“, smatra Vasić.

I dodaje: „Kada je država u pitanju, kada je suverenitet u pitanju, tu nema levice i desnice. Ako danas priznate nezavisnost Kosova, sutra ćete priznati bilo šta“.

Lazović međutim, smatra da je pomenuti sporazum može da bude korak ka nekom dogovoru.

„Naš pravac je EU, želimo da budemo u toj porodici naroda. Mislim da je za nas dobro da budućnost naše dece vezujemo za ono gde oni žele da se obrazuju, da žive. Treba da se okrenemo budućnosti“, kaže.

Vasić: „Ali, sutra će vam neko tražiti deo stana, da li ćete ga dati“

Lazović: „Ovaj sporazum može biti korak ka nekom dogovoru“

Vasić: „Ne, ovo je ultimatum“

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare