Za Lutovca „nema većih sankcija od Vučića“, Obradović: Ucenjena Srbija ili on?

Vesti 25. jan 202322:32 41 komentara

Predsednik Demokratske stranke (DS) Zoran Lutovac i lider pokreta Dveri Boško Obradović izjavili su da nisu dobili nikakav poziv za konsultacije kod predsednika Srbije i da ne znaju "šta su to odbili, kad poziva nije ni bilo". "Vučić je u obraćanju rekao da on nije ni autor ni koautor predloga za Kosovo, onda on i nije pravi sagovornik da o sadržaju tog teksta razgovaramo", smatra Lutovac. "Smeta taj pristup 'država, to sam ja', 'dođite da vam tata objasni, vi ste mala deca'. S druge strane, i to vređanje Narodne skupštine. Da li možemo da predsednika uvedemo u ustavne okvire i da nam odgovori: da li je ucenjena Srbija ili on lično", upitao je Obradović.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, biće održana najverovatnije 2.februara. Njoj će, kako je potvrdio, prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Predstavnici opozicije traže uvid u francusko-nemački predlog, a predsednik pojedinima poručuje da mu ja žao što ga nisu razumeli.

POVEZANE VESTI

U prostorijama Demokratske stranke (DS) danas je održan i sastanak dela opozicije oko potencijalnog zajedničkog delovanja i nastupa na izborima u Beogradu, kao i zbog toga što je potrebno raditi na jedinstvu opozicije kako bi se „srušio“ režim Aleksandra Vučića. Sastanku su prisustvovali lider DS Zoran Lutovac, predsednik pokreta SRCE Zdravko Ponoš, koopredsednici „Zajedno“ Nebojša Zelenović i Biljana Stojković, narodni poslanici Đorđe Pavičević, Radomir Lazović ispred Ne davimo Beograd i Danijela Nestorović.

A ko je kako razumeo predsednika?

„Mi poziv nismo dobili. Videli smo ono što su svi građani videli u direktnom obraćanju. Vučić je rekao da je dobio predlog i da su rekli – mi smo vam sve sastavili, vidi šta ćeš s predlogom. Vučić je, dakle, rekao da on nije učestvovao u sastavljanju tog predloga i rekao je da je on tajan. A posle je rekao da će pozvati stranke. Ali, ako on nije autor ni koautor, onda on i nije pravi sagovornik s kojim o sadržaju tog teksta treba da razgovaramo“, rekao je Lutovac u emisiji Newsnight na N1.

I dodao da, ako je dokument tajan, da to što Vučić hoće da saopšti opoziciji, treba da saopšti svim građanima.

I Obradović kaže da nikakvog poziva na konsultacije nije bilo.

„Nismo dobili poziv, tako da ovo danas da niko nije želeo da dođe na te konsultacije je neshvatljivo. S druge strane, ja smatram da su prave konsultacije na vanrednoj sednici Skupštine Srbije, ali je ona isto pod znakom pitanja ako ne dobijemo na papiru taj predlog, da znamo o čemu razgovaramo“, naglasio je.

Obradoviću smeta pristup koji ima predsednik države.

„Taj pristup ‘država, to sam ja, dođite da vam tata objasni, vi ste mala deca’. S druge strane, i to vređanje Narodne skupštine. Da li možemo da predsednika uvedemo u ustavne okvire i da nam odgovori: da li je ucenjena Srbija ili on lično“, rekao je Obradović.

Ako je ucenjena Srbija, kaže, normalno je „da dođe i kaže svima sa čim smo ucenjeni“, i da se odluka donosi prema tome.

Lutovac dodaje i da Vučić ne treba da se konsultuje sa opozicijom, već da svaki plan predstavi u Skupštini, „tamo gde i treba“.

Sankcije ili prihvatanje predloga?

A šta ako bude sankcija po Srbiju ako ne prihvatimo evropski predlog?

„Vučić stalno zamenjuje teze. On kaže da bi njegovo polaganje računa u Skupštini bila predstava. A to je nešto normalno, a to što si ti hteo neke konsultacije, izigravanje nekog nacionalnog jedinstva, e to je predstava. I to što kaže da je dobio neke ucene – da li možemo da mu verujemo? On je isto rekao da se neće kandidovati na izborima, pa se kandidovao, rekao je da će pokazati dva minuta iz Doljevca, pa nije. Njemu se ne može verovati“, ocenjuje Lutovac.

Po pitanju nacionalnog jedinstva koje se pominje, Obradović pita: OKo čega?

„Oko čega nacionalno jedinstvo? Oko očuvanja KiM ili priznanja lažne države Kosovo“, upitao je.

Lutovac, s druge strane, kaže da pre nacionalnog jedinstva o Kosovu treba postići nacionalni konsenzus o tome da li želimo uređenu državu.

„Jer, ako je nemamo, ta država je osuđena na propast, i ona će propasti sa Kosovom ili bez njega. To nije pitanje nekih finesa, to je pitanje opstanka ove države“, kaže.

Lutovac kaže da Kosovo može da postane nezavisno na dva načina:

„Uz saglasnost Saveta bezbednosti UN, što podrazumeva da nema veta Rusije i Kine, i sa druge strane, uz pristanak i dozvolu Srbije, i tu veto gubi smisao. A ako Srbija prizna Kosovo, onda je to Španiji prihvatljiv scenario, Španija nikada neće priznati Kataloniju i to menja perspektivu gledanja na Srbiju“, kaže.

Lider Dveri kaže da, ako je Vučić ucenjen, on treba da se povuče.

„I da oslobodi Srbiju ucene. Ako trpimo prave pretnje, da čujemo ko nam preti, šta nam preti, šta kažu građani… A 80 posto građana je protiv ulaska u EU ako treba da se odreknemo Kosova“, izjavio je.

Lutovac, pak, smatra da nam „nisu potrebne veće sankcije od Vučića“.

„Nama nisu potrebne veće sankcije od Vučića. Mi ćemo tražiti, zahtevati da podnese račun, da kaže šta je tačno uradio i šta nije i zbog čega nije. On kao najveći problem države Srbije će najviše pomoći ako nije deo tog problema. Jer, ovo nije država u kojoj vladaju zakoni“, ocenio je predsednik DS.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare