Za Orbana Srbija „predsoblje“ za kinesku vakcinu, sad i Mađari najavili kupovinu

Vesti 05. feb 202119:4516 komentara

Sredinom januara u Srbiju je stiglo milion doza kineske vakcine i tako je Srbija postala prva evropska zemlja koja je počela masovnu vakcinaciju kineskom vakcinom. Pošto je videla kako nam ide, kupovinu Sinofarma najavila je i Mađarska, iako kineska vakcina nije odobrena u EU. Jesmo li zaista bili "predsoblje" za Mađare, kako to tvrdi premijer Viktor Orban?

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić obavestio je javnost da se vakcinisao kineskom vakcinom, ne da bi se pohvalio, već da ne bi, kako kaže, bio pogrešno shvaćen.

A pogrešno je shvaćen nakon što je na društvenoj mreži postavio audio snimak mađarskog premijera Viktora Orbana, sa ovakvim prevodom.

„Ružno će zvučati, ali oni (Srbija) nam dođu kao neko predsoblje, koje će za nas isprobati vakcine prema kojima smo mi još uvek uzdržani“, rekao je mađarski premijer, prema Jereniću.

Zvuči ružno i kada se izjava mađarskog premijera stavi u kontekst. Evo šta je tačno rekao za mađarski državni radio.

Povezane vesti:

„Prvo, Srbija je ozbiljna zemlja. Uspela je da organizuje snabdevanje bolje od onih koji su u Evropskoj uniji. Drugo, u pitanju je predsoblje – možda reč „laboratorija“ nije odgovarajuća, ali suštinski to jeste – tamo gde za nas isprobavaju vakcine u koje još uvek nismo sigurni, ako to mogu tako da kažem“, rekao je Orban.

Da li nas zaista veliki prijatelj predsednika Vučića, Viktor Orban, smatra pokusnim kunićima? Pitanje predsedniku moglo bi da zvuči tako, a može i ovako:

„Evo jučerašnja kampanja počela je od Vuka Jeremića, odnosno nastavljena je s njom, protiv kineske vakcine, čak je pokušao da umeša i premijera Mađarske“, upitala je novinarka TV Pink Gordana Uzelac.

„Ovo za Jeremića uopšte ne znam ni šta me pitate, ne znam o čemu se radi. Nešto je napadao kinesku vakcinu? Pa dok je mogao da krade kineske pare bilo mu je dobro. A kad mu je teško da podnese da je neko uspešniji od njega i od njih, onda najbolje da napadne Kineze“, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

I tako smo u još jednoj vrhunskoj zameni teza, čuli ništa. Ipak još jedan prijatelj predsednika Vučića iskazuje sumnju u kinesku vakcinu.

„Sada imamo neke informacije o američkoj vakcini, o evropskoj vakcini, imam i više informacija o ruskoj, ali nemam apsolutno nikakvu informaciju o kineskoj. Ne komentarišem, to je činjenica“, rekao je predsednik Francuske Emanuel Makron.

Činjenica je, pišu strani mediji, i da je na delu debakl EU sa vakcinacijom, te da su bolje prošle zemlje koje su se držale sopstvenih sporazuma o vakcinama, od članica EU koje čekaju centralizovanu nabavku vakcina. Tako se pitanje snalažljivosti Srbije našlo i pred nemačkom kancelarkom.

„Srbija vakciniše brže, jer Srbija vakciniše kineskim cepivom. Uvek smo govorili da je veoma dobrodošao svako ko traži odobrenje od Evropske agencije za lekove. Baš o tome sam pričala sa ruskim predsednikom, sada čujemo da i ruska vakcija ima dobre rezultate. Svako cepivo je dobrodošlo u EU, ali biće odobrena samo ona koja Evropskoj agenciji predoči neophodne podatke“, navela je nemačka kancelarka Angela Merkel.

I dok Zapad sumnja u kinesku vakcinu, istovremeno, piše Dojče vele, u kineskim državnim medijima u toku je kampanja koja dovodi u pitanje efikasnost i bezbednost vakcina odobrenih u zapadnim zemljama, posebno Fajzerove.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar