Za Simonovića izbori nisu samo mediji, Krstić – problem što opozicija nema ideju

Vesti 09. maj 202112:40 6 komentara
Veselin Simonović, Nebojša Krstić
Fonet/Aleksandar Barda, Fonet/Aleksandar Mijailović

Razumem opoziciju i njen zahtev za oslobađanjem medija, ali izbori nisu samo mediji, smatra direktor i glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs Veselin Simonović, dok marketinški stručnjak Nebojša Krstić ocenjuje da političke ideje mogu da se prenesu na različite načine, ne samo putem medija, ali da je problem što opozicija nema ideju.

On je podsetio da jednom delu medija. kao sagovornik, nedostaje vlast, a drugom opozicija, što nije dobro.

To stvara napetost u društvu i može da proizvede nasilje, ne samo verbalno, već i fizičko, priznao je Kristić.

Pominjući učestalo verbalno nasilje i pozive na nasilje, on je, međutim, ukazao da ima vlasnika medija i urednika koji ne dozvoljavaju da se zovu neki sagovornici.

Postoje i sagovornici koji odbijaju pozive i ne žele da dođu u određene medije ili emisije i to ne čine zato zato što ne vole urednike ili voditelje, već iz straha da će „oni njihovi“ da se ljute, tvrdi Krstić.

Prema njegom uverenju, „postoji narativ da su mediji s nacionalnom pokrivenošću zatvoreni za opoziciju i onda, kada neko iz tog spektra medija pozove nekog iz opozicije, ovaj kaže da neće da „ruši taj narativ“, jer će se, ako ode, pokazati se da to „nije tačno“.

Iako pozdravlja dijalog vlasti i opozicije o otvaranju medija, Krstić tvrdi da mediji nisu neophodni, jer ako imate program i ideju, možete to da snimite mobilnim telefonom, stavite na jutjub i podelite linkove na sve mreže ovog sveta, ljudi će to da pogledaju, novinari će to da pogledaju i prenesu, ukoliko im je zanimljivo.

S druge strane, Simonović ukazuje da je većina medija pod direktnom kontrolom vlasti i da opozicija, ukoliko želi da izađe na izbore i ima dobar rezultat, mora direktno da komunicira s biračima – od praga do praga.

„Mislim da opozicija nema artikulisan zahtev šta zapravo hoće, osim da dobije više prostora na RTS“, ocenio je, on, ali je predočio da Aleksandar Vučić nikada neće dozvoliti da javni servis bude javni servis.

Zato opozicija to mora da shvati, da se „ne zamajava i da ne troši vreme“, jer su izbori za 10 meseci, podsetio je Simonović.

On je rekao da dijalozi na RTS, gde jedan predstavnik opozicje ne može ni da progovori od petoro „bukača“, predstavljaju samo fingiranje.

„Ako opozicija pristane da učestvuje u tom cirkusu, ona je izvršila samoubistvo“, poručio je Simonović.

On ne zna koga zovu urednici drugih medija i ko ih odbija, ali ističe da novinari portala Nova.rs zovu sve, ali da niko iz vlasti neće da dođe.

Prema njegovim rečima, to je stara radikalska formula po kojoj se ne komunicira s onima koji „nisu naši i koji nas ne podržavaju“, već samo sa nazovi novinarima i medijima koji su njihovi poslušnici.

Simonović opravdava to što neki političari ne žele da se pojave u nekim emisijama: „Zamislite sad da nekog normalnog čoveka pozovu u Hit tvit da gostuje sa Palmom i nekim još opskurnim likom. Šta će oni u takvim emisijama?“

„Da imaju obraza, ti mediji takve ljude ne bi zvali. Takvim ljudima nije mesto na televiziji“, smatra glavni i odgovorni urednik portala Nova.rs.

Osvrćući se na najavu novog dnevnog lista koji bi objavljivala njegova kuća i odbijanje štamparija da ga štamapaju, on je predočio da vlast i njihovi poltroni iz medija šire laži da postoje dve moguće štamparije i da Nova.rs fingira čitav slučaj.

„Lično sam kontaktirao sa direktorima svih štamparija i svi su rekli da ne mogu. Neki kažu da ne smeju, što najviše govori o ovoj vlasti i medijima u Srbiji“, zaključio je Simonović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare