Za treću dozu nema gužve, ali koju primiti – od „najbolje ista“ do „može svaka“

Vesti 20. avg 202119:18 > 19:19 19 komentara

U januaru, kada je počela masovna imunizacija u Srbiji, ispred hale 11 Beogradskog sajma čekalo se u kilometarskom redu. Sedam meseci kasnije, nema gužvi za prvu, za drugu, a samim tim i za treću dozu. Tokom poslednja tri dana treću dozu na Sajmu primilo je tek oko hiljadu ljudi. Možda bi broj onih koji su došli po treću dozu bio veći da znaju koju da izaberu.

Pošto je prošlo više od 180 dana od kako ste primili drugu dozu vakcine, možete stati u red za treću, obavestiće vas eUprava mejlom i SMS-om. Kada dođete na vakcinalni punkt, procedura je ista kao i prethodna dva puta. Popunjavanje saglasnosti za imunizaciju, pa pregled kod lekara.

POVEZANE VESTI

Doktorka na Sajmu: Bolesti hronične?

Novinarka: Nemam.

Doktorka na Sajmu: Ništa od lekova ne pijete?

Novinarka: Pijem Glukofaž.

I ovaj, treći put pitaće vas imate li alergije, jeste li preležali koronu, kako ste se osećali posle prve i druge doze i jeste li trenutno dobro.

Doktorka na Sajmu: Vaša želja za treću dozu?

Novinarka: Biće Fajzer.

Doktorka na Sajmu: Da promenimo zbog putovanja ili zbog zdravlja?

Novinarka: Prema informacijama koje sam čitala…

U ovom slučaju, Fajzer je posle dve doze Sinofarma izabran iz čiste radoznalosti. Ostali uglavnom menjaju zbog putovanja, kaže koordinatorka iz hale 11 Beogradskog sajma. A ako su neodlučni, kako može da im pomogne da izaberu najbolju kombinaciju?

„Kroz razgovor, ako je sve bilo u redu, nije bilo nekih reakcija, nije bilo korone u međuvremenu, moj lični savet je da ostanemo na istoj“, kaže Tijana Mitić, koordinatorka na Sajmu.

To je škola mišljenja koja u imunologiji postoji godinama, ponavljaju ovih dana kolege doktorke Mitić.

A članica Kriznog štaba ponavlja rečenicu:

„Generalni je stav da je bezbedno bilo kojom vakcinom“, tvrdi Darija Kisić Tepavčević.

I bez obzira na to koja kompanija stoji iza prve dve doze.

„Sa jednim izuzetkom, što smo već naveli, ukoliko ste primili vakcinu ruskog proizvođača koji ima dve komponente, prvu i drugu, da ukoliko se odlučite da primite i treću dozu istog proizvođača da to bude prva komponenta“, navela je Kisić Tepavčević.

Sa koleginicom Tepavčević saglasan je i profesor u penziji Zoran Radovanović. Ali, napominje da kada se pored postojeće ponude vakcina pojavi neka bolja, onda, logično, uzimate bolju. Kada je on pozvan na prvu dozu u ponudi je bio samo Sinofarm, pa je sada za treću odabrao Fajzerovo cepivo.

„Posebno za starije osobe je celishodnije da odaberu Fajzer, ali jako dobra je i AstraZeneka, dobra je i ruska Sputnjik V“, kaže Radovanović.

Mlađima i svima ostalima koji su ispitivali nivo antitela, a rezultati pokazali da su ispod graničnih vrednosti, poručuje da to ne znači da oni nisu zaštićeni. Niti da se u njihovom slučaju treća doza „ponaša“ kao prva.

„I kod njih ta treća doza ima efekat ‘buster’ ili ‘rapel’ doze. Dakle, osveži i pojača nivo antitela, deluje i na taj ćelijski imunitet manje kod mrtvih vakcina kao što je kineska, više kod ovih drugih“, dodaje Radovanović.

Mikrobiolog Milanko Šekler zagovara kombinovanje vakcina. Njegovo višedecenijsko iskustvo pokazalo je, kaže, da se tako dobija bolja zaštita.

„Kineski autori proizvođači Sinofarm vakcine su ispitivali kombinaciju dva Sinofarma sa jednim Fajzerom i iste kombinacije su ispitivale arapske zemlje Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati. Oni su imali iskustva da i ta kombinacija radi sasvim pristojno, ima dobru zaštitu“, navodi Šekler.

Argentina je, dodaje, ispitivala kombinovanje dve doze kineskog Sinofarma sa ruskim Sputnjikom, što je kako kaže, takođe dalo pristojnu zaštitu.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare