Za troje dece dobija alimentaciju od 6.000, radi dva posla – završila na sudu

Vesti 20. mar 202316:25 119 komentara

Istraživanje Udruženja “Centar za mame” o finansijskoj nezavisnosti mama u Srbiji, pokazalo je da skoro polovina ispitanica ima iskustvo da njihovi bivši partneri ne daju novac za decu. Jovana Ružić iz tog centra rekla je za N1 da je jedino rešenje ovog problema da država osnuje dugo obećavani alimentacioni fond. Ona je za N1 ispričala da je veliki broj mama i odustao od alimentacije samo da bi dete imao kakav takav odnos sa ocem. Navodi i primer žene majke troje dece koja po detetu prima samo po 2.000 dinara alimentacije, a na sudu je morala da se pravda zašto radi još jedan posao.

Alimentacioni fond bi, kako kaže Jovana Ružić, pomogao u rešavanju ovog problema jer bi mame ili tate koje ne dobijaju alimentaciju od bivšeg partnera mogle da se sigurno oslone na neku cifru koju je država propisala, a ne bi zavisili od dobre volje bivšeg partnera i na nju bi mogli da se oslone u mesečnom planiranju budžeta.

Povezane vesti

Istakla je i da o tom pitanju pred izbore pričaju razne stranke i vlade, ali da ona alimentacioni fond i dalje doživljava na nivou predizbornih obećanja. „Nadamo se da će naše istraživanje biti konačni motiv da se nešto reši na ovu temu“, rekla je Ružić.

To bi, kako dodaje, bila suštinska podrška porodicama koje su već u nezavidnoj situaciji.

Istraživanje, navodi Ružić, pokazuje koliko je ekonomsko nasilje prisutno i ako se partnerski odnos završi. I dalje su mame koje su više obrazovane i žive u gradovima u boljoj ekonomskoj situaciji, ali što se alimentacije tiče ne postoji nijedna paralela koja može da se povuče i alimentaciju ne plaćaju i u velikim gradovima i manjim mestima, i visoko i niže obrazovani…

Suštinski je problem lošeg partenskog odnosa i roditelji se često svete bivšim partnerima preko dece.

Brojne majke su u istraživanju Centra za mame podelile svoje primere i veliki broj njih je i odustao od alimentacije da bi deca imala kakav takav odnos sa partnerima, a mnoge su izabrale da rade po nekoliko poslova.

Ružić kaže da je na nju ostavila jak utisak priča mame troje dece koja prima ukupno 6.000 dinara alimentacije i na sudu je morala da se pravda zašto radi još jedan posao.

Komentari (119)

Vidi sve komentare