Za ulazak u EU od 2023. potreban zahtev, državljanima BiH i 7 evra

Vesti 20. apr 202215:52 > 27. jun 2022 13:3428 komentara
N1 (arhiva)

Od sledeće godine državljani zemalja kojima nisu potrebne vize za ulazak u države Evropske unije, što znači i u Hrvatsku, moraće da podnose zahtev i čekaju odobrenje za prelazak granice. I dok će vlasnici pasoša Srbije, Crne Gore i Kosova podnositi elektronski zahtev, čija obrada može da traje do 30 dana, građani Bosne i Hercegovine će uz to morati da plate i sedam evra, prenosi RTL.

Sistem Evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanja putovanja (ETIAS) u funkciju bi trebalo da bude pušten sledeće godine što će značiti nova pravila za ulazak u zemlje članice, pa i u Hrvatsku.

Državljani Srbije će zahtev podnositi online, a dozvola će im se izdavati bez nadoknade. Podnošenje zahteva potrebno je za sva putovanja kraća od 90 dana, u koja spadaju turistička, poslovna, medicinska putovanja, kao i tranzit kroz zemlje EU. ETIAS sistem odnosi se na putovanja svim prevoznim sredstvima, kopnom, vazduhom ili morem.

Državljani BiH će osim popunjavanja obrasca morati da plate i jednokratnu naknadu od sedam evra, prenosi RTL.

Na zvaničnoj stranici EU u BiH navode da će putnici morati da ispune elektronski obrazac zahteva preko namenske stranice ili mobilne aplikacije. Ako osoba ne može da podnese zahtev, to u njeno ime može učiniti druga osoba.

Svi podnosioci zahteva starosti između 18 i 70 godina moraće elektronski da plate naknadu u iznosu od 7 evra po zahtevu.

Odobrenje za putovanje bez kojeg neće moći da se uđe u zemlje EU u najvećem broju slučajeva biće izdato za nekoliko minuta od podnošenja zahteva, a retko zbog dodatne provere dozvola može da se čeka i do 30 dana. Podnosilac može da se žali ukoliko dobije odbijenicu.

ETIAS je nastao tako što je u novembru 2016. predloženo uspostavljanje evropskog sistema za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja radi jačanja bezbednosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

Ipak, Hrvati koji žive u BiH i imaju hrvatsko državljanstvo neće morati da plaćaju ovu potvrdu, dok će ostali stanovnici BiH morati.

Komentari

Vaš komentar