Za zvaničnike non-pejper „zamka“, analitičari kažu – slični predlozi viđani

Vesti 28. apr 202120:05 10 komentara

Non-pejper koji predviđa autonomiju za sever Kosova, poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu, ali očito i priznanje Kosova, izaziva reakcije i danas. Iako priznaju da je u njemu Srbiji ponuđeno više nego u proteklim godinama, srpski zvaničnici smatraju da je u pitanju trik. Analitičari koji se bave Kosovom nisu iznenađeni dokumentom koji je objavio list Koha Ditore, jer su slične predloge viđali i ranije.

Nakon što je predsednik Srbije posumnjao da je „non-pejper“ pisala jedna žena stigla je optužba od druge žene. Predsednica Kosova Vjosa Osmani tvrdi da je adresa za pomenuti dokument Srbija. Vučić odgovara: Ako se nadaju da bi Srbija prihvatila takvo priznanje Kosova, to se neće desiti.

„Netflix vas je stavio, šta će vam Ujedinjene nacije, šta će vam Interpol, šta će vam bilo šta. Evo imate Netflix, gledajte filmove, šutirate loptu, gledajte filmove, to je sve u redu“, rekao je Vučić.

Povezane vesti

Kaže da u „non-pejperu“ za Srbiju ima mnogo više nego u Ahtisarijevom planu i da je to nešto najviše ponuđeno, makar i neformalno.

„Da li je to dobro? Ne, nije, užasno je teško i loše. Dakle, da budemo jasni. I da budemo svesni. Ali da razumemo i da ta pojava non-pejpera nam znači da će pritisci na Srbiju biti sve veći i da se bližimo konačnim pritiscima gde mora da se dođe ili do nekog rešenja ili do proglašenja krivca“, kaže Vučić.

Iz Evropske unije poručuju da dokument ne odražava njihove stavove. Šef delegacije EU u Srbiji danas kaže ne treba pridavati važnost neformalnim dokumentima.

„Ako bih spekulisao to bi značilo da smatram da ti dokumenti postoje. Ti dokumenti nama nisu poslati“, kaže Sem Fabrici.

Ipak, oni koji se Kosovom bave nisu mnogo iznenađeni. Izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost podseća da je predlog „asimetrične autonomije“ objavljen i u publikaciji Balkanski dijalozi. Slične ideje su, kaže, cirkulisale i pre dve godine kada se govorilo o razgraničenju.

„Tada se i ta jača autonomija za sever pojavila kao jedna, da kažem, druga ideja, kontraponuda, kako god to da nazovemo. Jer, iako ni to javnost ne voli da čuje i te kako se ovde i trudi, razgovara i traži ono što bi bila prihvatljiva mera kompromisa i jedne i druge strane“, kaže Marko Savković, izvršni direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost.

Iako je Vučić doveo u pitanje deo koji se odnosi na priznanje, Savkoviću je u predsednikovim izjavama nešto indikativno.

„…da je 90 posto tog papira prihvatljivo, dobro za Srbiju i da se treba dalje o tome razgovarati. Ali, slušajući reakcije kolega sa Kosova moram da kažem, nažalost, da nisam optimista“, kaže Savković.

Da papir nudi više nego bilo koji od 2012. smatra ministar policije. Ipak, dodaje da je pred Vučićem zamka.

„…i zato od njega tražim da se žrtvuje još jednom i da odbije svaki razgovor o non-pejperu i o priznanju Kosova… Tražim od predsednika Vučića da odbije svaku mogućnost priznanja Kosova i da odmah raspiše vanredne izbore kako bi nacija rekla šta misli o priznanju Kosova“, rekao je Aleksandar Vulin.

Na ministrov zahtev Aleksandar Vučić još nije odgovorio. Ali jeste poručio – idemo na dijalog ako ga bude.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare