Zaboravljena pruga u Toplici: Izvođač Bauvezen, radovi kasne skoro dve godine

Vesti 07. mar 202319:25 6 komentara

Zaboravljena pruga od Niša do Kosova, preko Prokuplja i Kuršumlije, prepuštena je zubu vremena. Odnosno, preduzeću Bauvezen iz Lazarevca, koje je pre skoro dve godine trebalo da završi sanaciju.

Kroz ionako opustela toplička sela i gradove su svi vozovi već prošli i nema signala da će se bilo šta promeniti. Zašto nema vozova znalo se u junu 2020. godine, jer su poplave na dva mesta oštetile već dotrajalu konstrukciju. Vozovi su tada ukinuti, stanovništvo kome je „klackanje“ po predratnim šinama bilo najisplatljiviji način dolaska do prvog lekara ili grada, ostavljeno da čeka saopštenje – do aprila naredne godine.

Pročitajte još:

Infrastruktura železnice Srbije objavljuje, a Grad Prokuplje prenosi veliku vest – za tri meseca, vozovi se vraćaju – najkasnije u avgustu 2021, jer su opredelili 34 miliona dinara za sanaciju pruge na dva mesta. I kako stara izreka kaže – „taj dan i petak“:

„Voz nikada nije prošao tom deonicom nakon tih radova“, kaže lokalni novinar Ljubiša Mitić.

Njemu je bilo jasno da će to tako biti, zato što je sanacija poverena grupi od dva ponuđača, u kojoj je jedan lazarevačka firma Bauvezen. Tada je već uveliko kasnila sa rekonstrukcijom Trga kralja Milana u Nišu. Taj trg ni dan-danas nije do kraja završen, a ono što jeste, neravno je, klimavo i pokvareno.

Upitana u to vreme, sredinom 2021, zašto se Bauvezenu daje novi rok zqa završetak trga, gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski odgovorila je da misli da novog produženja roka neće biti, a da će gradska uprava reagovati ako ponovo dođe do kašnjenja.

„Jedan od čelnika te firme nedavno je uhapšen zbog radova na termoelektrani Kostolac, onoj gde je vrednost iznosila 150 miliona evra. Gde se Aleksandar Vučić u kampanji hvalio 19. decembra 2021. i pokazivao šta je sve urađeno. Nakon toga, ova firma dobija da radi i taj čuveni niški trg“, rekao je narodni poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Bauvezen je dobio da radi i leskovački trgi i mnoge druge kapitalne poslove, dok su onaj na sanaciji pruge kod Prokuplja i Kuršumlije dobili i pre te kampanje. Trebalo je da je završe pre više od godinu i po, ali su tim povodom svi na jugu zaćutali.

Iz Infrastrukture železnice Srbije mesecima ignorišu pitanja N1 šta je razlog i šta su tim povodom učinili.

Odgovor, nepotpun, delimičan i u svom stilu imao je predsednik Aleksandar Vučić i to u Kuršumliji:

„Pruga će da radi, ali od marta naredne godine, kada bude urađena i obnovljena. Pošto oni koje podržavate nisu uradili ni metar rekonstrukcije pruge, a kamoli metar nove pruge“, kazao je Vučić u februaru ove godine, prilikom posete Kuršumlijskoj banji.

Želja u Toplici, osim da taj mart zaista i dođe, i to da posle rekonstrukcije ne iskaču vozovi sa 10 putnika iz šina kao što se, posle navodne rekonstrukcije, to redovno dešava na pruzi Niš – Zaječar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare