Zajedno: Časopis „Napredak“, koji izdaje SNS, kategorisan kao naučni

Vesti 15. nov 202213:413 komentara
Izvor: N1/arhiva

Stranka Zajedno saopštila je da je časopis "Napredak", koji izdaje "Fondacija za srpski narod i državu", čiji je osnivač Srpska napredna stranka, kategorisan kao naučni časopis i zatražila od Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja da povuče tu odluku.

„Odluka Ministarstva o kategorizaciji naprednjačkog časopisa „Napredak“ kao naučnog časopisa kategorije M54 predstavlja sramno izrugivanje nauci i stručnjacima u našem društvu“, navodi se u saopštenju te stranke.

Dodaje se da prema Pravilniku o kategorizaciji i rangiranju naučnih časopisa, izdavač ne može biti stranka, niti fondacija čija delatnost nije od značaja za nauku, a autori radova u časopisu „Napredak“, kako su ocenili iz Zajedno, „ne pokazuju nikakvu težnju naučnoj objektivnosti“.

„Reč je isključivo o autorima bliskim vlasti, dok sadržina u časopisu objavljivanih tekstova predstavlja ništa drugo do direktnu i indirektnu apologiju politike Aleksandra Vučića. Istina je da je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja donelo sramnu političku odluku, u interesu svojih političkih nalogodavaca“, dodaje se u saopštenju.

Oni su naveli da Fondacija za srpski narod i državu, koju je SNS osnovala 2019. godine, od 2020. godine objavljuje časopis „Napredak“.

Komentari

Vaš komentar