Zajedno: Podneli smo krivičnu prijavu protiv Maje Gojković i Olivere Vučković

Vesti 14. feb 202314:04 0 komentara
Fonet/ Marko Dragoslavić

Stranka Zajedno podnela je, kako su saopštili, krivičnu prijavu Olivere Vučković, direktorke Zavoda za zaštitu spomenika grada Beograda, Maje Gojković, potpredsednice Vlade Srbije i ministarke kulture, i drugih NN lica pri Zavodu i Ministarstvu kulture zbog stanja u kom se nalazi stara Železnička stanica.

Kako stoji u saopštenju, prijavu su podneli zbog postojanja osnova sumnje da su ove osobe izvršile krivično delo Uništenje i oštećenje tuđe stvari iz člana 212, stav 3. i krivično delo Nesavestan rad u službi iz člana 361 Krivičnog zakonika Republike Srbije, tako što su svojim nečinjenjem, odnosno propuštanjem da zaštite spomenik kulture Železničku stanicu u Beogradu pričinili veću materijalnu štetu ovom zaštićenom objektu.

Zgrada Železničke stanice, koja ima status spomenika kulture od velikog značaja, već je mesecima u stanju potpune zapuštenosti, navode iz Zajedno.

„Javnost je putem medija i društvenih mreža već odavno upućena u užasne prizore nekadašnjih staničnih sala, urušene tavanice i zidova sa tragovima paljevine, i uopšte u stanje ozbiljnog propadanja zgrade. Neobezbeđeni pristup zgradi sa bočne strane je pritom, kao što smo nedavno dokumentovali video snimkom, potpuno dostupan prolaznicima i opasan po život“, stoji u saopštenju u kom se podseća da je u novembru izbio požar, da je iza zgrade bila deponija.

Kako navode, nekadašnji natpis Istorijski muzej Srbije kojim su donedavno bili oblepljeni ulazi u zgradu sa zadnje strane, odnosno sa nekadašnjih perona, skinuti su ili su otpali, i jasno je da je najava korišćenja zgrade od strane te institucije najobičnija obmana javnosti.

Dejan Atanacković, pisac i odbornik u Skupštini grada stranke Zajedno, obratio se 11. novembra, 2022. pisanim putem gradskom Zavodu za zaštitu spomenika, Ministarstvu kulture i Istorijskom muzeju Srbije, sa zahtevom da bude obavešten o uzrocima požara i stanja u kojem se zgrada nalazi. Jedini odgovor je, kako kažu, stigao iz Zavoda za zaštitu spomenika u kojem je, uz nabrojane delatnosti, negirana odgovornost ove institucije.

Posebnu čudnovatost tog odgovora predstavlja činjenica da su u njemu navedene zakonom propisane obaveze i delatnosti Zavoda, a potom negirana odgovornost za neispunjavanje obaveza i nevršenje tih istih delatnosti, dodaje se u saopštenju.

Kako se navodi u prijavi, nadležne institucije obaveštene su o stanju u kojem se zgrada železničke stanice nalazi i o opasnosti koja joj preti, iz čega jasno proizilazi umišljaj prijavljenih za krivična dela koja im se stavljaju na teret, odnosno obe institucije su bile svesne da će propuštanjem svojih zakonskih obaveza nastati šteta na spomeniku kulture.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!