Zakon o alimentacionom fondu uskoro u proceduri, kako žive samohrani roditelji

Vesti 30. nov 202217:179 komentara
Izvor: Shutterstock

Zakon o privremenom izdržavanju dece iz Alimentacionog fonda trebalo bi, prema najavama, uskoro da uđe u skupštinsku proceduru.

Vera Totić iz Udruženja samohranih roditelja kaže za N1 da su u Crnoj Gori Alimentacioni fond uveli u proceduru drugačije nego što je kod nas zamišljeno.

„Taj fond, ako bi bio u redu i ako bi se sprovodio kako treba, bil bi olakšanje za roditelje, ali iso tako kako dužnici varaju svoje partnere i ne plaćaju, isto tako mogu i državu da varaju. Treba da se usaglase svi, ja sam svojevremeno slala Skupštini i poslanicima predlog kako da se uredi fond i nisam dobila odgovor, ne znam šta se desilo s tim. Taj fond bi morao da bude regulisan tako da prvenstvo imaju roditelji koji imaju više od troje dece, Vlada i ministarstvo su doneli uredbu da se minimalac koji se isplaćuje hraniteljskim porodicama ne bi trebalo da ide alimentacija ispod tog minimuma, to je oko 17 hiljada dinara. Trebalo bi obezbediti taj novac, da se isplaćuje makar taj iznos koji je propisan da se isplaćuje hraniteljima“, rekla je Totić.

Na pitanje kako žive samohrani roditelji, Totić kaže da su različite situacije.

„Uglavnom država daje dečiji dodatak, imate socijalnu pomoć, ali to sve zavisi od centara za socijalni rad. To su ustanove koje odlučuju o tome da li će neko dobiti pomoć ili ne. Oni ne priznaju presudu koja je pod izvršenjem ili krivično gonjen za neplaćanje alimentacije, kada roditelj zatraži pomoć jer nije zaposlen, oni kažu imate presudu, imate alimentaciju, eventualno odobravaju i to na konac i konopac razliku između alimentacije i limita koji je odobren za roditelje“, objasnila je.

Kaže da su česti slučajevi da se ne plaća alimentacija.

„Kad se krivica pokrene tu malo nije regulisano kako treba, tužilac na neki način biva na strani dužnika, roditelja koji ne plaća. Pa mu da u prvom cugu na takozvano odloženo plaćanje da isplati dug, ali tu se podrazumeva da plaća i redovnu alimentaciju i taj dug, međutim, to uglavnom ne ide kako treba da roditelji nemaju ništa ni od izvršenja ni od tužilaca. Izvršitelji kad imaju roditelja koji je u radnom odnosu ide malo lakše, okače se na platu i to bude tako. Kada krene isplata, prvo izvršitelji naplaćuju svoje troškove, pa tek onda kreću da isplaćuju alimentaciju“, rekla je Vera Totić.

Komentari

Vaš komentar