Zakon o eksproprijaciji: Smeh na tvrdnje da je po Ustavu, nepoznato šta se menja

Vesti 06. dec 202119:0740 komentara

Predsednik Srbije ni danas nije pojasnio kada je i na osnovu čega odlučio da ne potpiše Zakon o eksproprijaciji. A uoči sednice Vlade u četvrtak, još nije jasno šta će se sve, u već promenjenom predlogu Zakona, menjati. Savet Vlade za borbu protiv korupcije zaključio je da Zakon o eksproprijaciji sadrži niz rešenja na štetu građana. Blokade se najavljuju i za ovu subotu, a meštani doline Jadra traže da predsednik povuče i već usvojeni Zakon o referendumu.

Povezane vesti:

I dok su čekali predsednički potpis i sada, dok čekaju izmene Zakona o eksproprijaciji koje idu na njihova leđa, premijerka i članovi njenog kabineta kao po komandi ponavljaju: taj Zakon nije neustavan i nema veze sa Rio Tintom.

„Predsednik je dao nalog da se produže određeni rokovi, videćemo šta je još problematično“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

„Zakon je u skladu sa Ustavom, ali u pitanju su neki rokovi, koji daju rok za odlučivanje o prodaji imovine, kraći od pet dana“, kaže ministar finansija Siniša Mali.

Na takve tvrdnje advokat Božo Prelević odgovara – smehom.

„Kako nije protivustavan kad Ustav garantuje imovinu, kakva je to garancija imovine kad svaki privatni investitor može da vam uzme sve što imate? Taj interes je da se eksproprijacija sprovede u što kraćem postupku i da tu eksproprijaciju ne sprovode kao do sada sudovi, nego vlada“, kaže Prelević.

A deset dana pošto ga je skupština usvojila i samo četiri dana pre isteka roka za predsednički potpis o Zakonu o eksproprijaciji oglasio se i vladin Savet za borbu protiv korupcije – gle čuda, kažu da odredbe zakona zadiru u osnovna ljudska prava i pružaju mogućnost korupcije širokih razmera.

„Zakon o eksproprijaciji, koji nije potpisao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, sadrži niz rešenja na štetu građana Srbije, a predložene izmene su izvršene isključivo u korist krupnog kapitala kao korisnika eksproprijacije“, kažu iz Saveta.

I dok predsednik balansira sa penkalom, nameće se pitanje: Zašto Vučić nije potpisao Zakon o eksproprijaciji u obliku koji mu je dostavljen i kada je i na osnovu čega doneo zaključak šta u Zakonu treba menjati? Ali prednost su danas imala pitanja vezana za veštačku inteligenciju.

„Sutra ćemo na sve da odgovaramo, da ne dovodimo i američkog ambasadora i bilo koga u neprijatnu situaciju na bilo koji način… Nema pitanja? Stručno pitanje? naravno, naravno“, rekao je Vučić novinarima.

Dakle i dalje nije potpuno jasno šta će sve 9. decembra u Nemanjinoj 11 biti popravljeno u Zakonu o eksproprijaciji. Na to što je predsednik naredio izmene po hitnoj proceduri meštani doline Jadra reaguju ovako:

„Nama ne znači ništa i mi nećemo stati dok predsednik ne bude povukao sve zakone… On nije kriv što su došli (Rio Tinto), ali je kriv što su se odomaćili“, kaže Marijana Petković iz Ne damo Jadar.

Nova okupljanja i blokade najavljeni su i za ovu subotu. Politikolog Boban Stojanović samo je jedan od onih koji zaključuju da je ispunjenje jednog od zahteva koji se odnosi na Zakon o eksproprijaciji na dohvat ruke i da je to po njemu klasičan primer građanskog ograničavanja vlasti na ulici.

Komentari

Vaš komentar