Zakon „podelio“ advokate na Skupštini AKB, Tintor podneo ostavku

Vesti 05. jun 202114:48 > 17:493 komentara

Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor podneo je danas neopozivu ostavku na funkciju predsedika komore i predložio Skupštini da zakaže prevremene izbore za sve članove organa i nosioce funkcija AК Beograda.

AKB u saopštenju piše da je Tintor kao obrazloženje ostavke naveo neslaganje sa odlukama većine članova Upravnog odbora AК Beograda da se obustavi plaćanje članskog doprinosa AК Srbije i da se pokrene postupak opoziva članova UO AК Srbije iz AК Beograda zbog načina glasanja o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Istakao je da smatra da se ovakvim odlukama potkopava sistem na kojem advokatura počiva i nije spreman da svojim imenom stoji iza posledica nestatutarnih odluka.

Naglasio je da članovi UO AК Srbije prema statutu imaju slobodan mandat i pravo da misle svojom glavom i glasaju na način koji je po njihovom mišljenju u najboljem interesu advokature, kao i da jedan broj članova UO AК Beograda projektuje svoje lične konflikte na odnose izmedju komora i koriste resurse AК Beograd da bi ucenjivali druge kolege koje su izabrane na funkcije i obračunali se se onima koji misle drugačije od njih, prenela je AKB.

Tintor je naveo da nije spreman da produbljuje konfrontaciju sa članovima UO AКB, već podnosi ostavku u nadi da će to pomoći da se odnosi u beogradskoj advokaturi stabilizuju, kako ponovo ne bi ušli u borbu jednih protiv drugih.

Dodao je da kod devet članova UO postoji očigledan nedostatak strategije i svesti o odgovornosti jer postupaju u uverenju da je samo potrebno reći ono što se advokatima dopada, a ako se napravi pogrešna procena i ne ostvari rezultat onda „nismo mi krivi“.

„Pregovori sa Ministarstvom su moja lična karta u protekle četiri godine i danas podnosim ostavku jer veliki broj kolega smatra da su pregovori ‘izdaja advokature’. Ja ne smatram da je to izdaja, a Sporazum sa Ministarstvom pravde smatram istorijskim, jer demonstrira snagu profesinalne asocijacije da u bileteralnim pregovorima sa državom ostvari konkretan uspeh“, naveo je Tintor u obrazlaženju ostavke.

Istakao je da ne prihvata da je pisanje „vajber grupa“ odraz stava većine advokature, kao i da „račune polaže samo Skupštini koja ga je izabrala, kao u stara dobra vremena“.

Skupština Advokatske komore Beograda ranije danas pretvorila se u žestoku svađu dve grupe advokata.

Tintora je, kada je najavio ostavku na početku sednice, druga struja u komori optužila da je to učinio kako bi sprečio da se u nastavku zasedanja na dnevnom redu nađe zahtev za potpuno povlačenje iz procedure nacrta Zakona o parničnom postupku.

POVEZANE VESTI

„Svakako je neslaganje metod i put kojim se krenulo u ostvarenje zahteva advokature, smatram da taj put nema strateško opravdanje, da nema niko drugi treći, četvrti korak i da nije postavljeno na način koji podrazumeva istinsku odgovornost za rezultate eventualnog neuspeha. Vi kada vodite advokaturu i kad kažete – zehtevam nešto, vi morate da imate opciju šta ako vaš zahtev ne prođe. Ja sam rekao – jedino što je advokatura ikada mogla da postigne, što je dalo rezultate jeste protest sa obustavom rada. Mi ne želimo da idemo u obustavu rada, zato moramo u pregovaračkom procesu, dokle god je moguće, d ostvarimo konkretne rezultate“, kazao je Tintor.

U petak potpisani sporazum je, po njemu,  dokaz da je profesionalna asocijacija „u kapacitetu“ da u pregovorima sa državom postigne konkretan rezultat. „I ja iza njega stojim“, kazao je Tintor.

Ministarstvo pravde saopštilo je u petak da su postigli sporazum sa Advokatskom komorom Srbije (AKS) i komorama u sastavu, a vezano za Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

Kako je navedeno u saopštenju, u petak je održan prvi sastanak Ministarstva pravde sa delegacijom Advokatske komore Srbije, koju su činili predsednik AKS, predsednici advokatskih komora u sastava i koordinator Stručnog tima AKS, a povodom primedbi advokata na Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku.

AKV zadovoljna sporazumom predstavnika advokata i Ministarstva pravde

Advokatska komora Vojvodine (AKV) izrazila je zadovoljstvo postignutim sporazumom predstavnika advokata sa Ministarstvom pravde u vezi sa izmenama Zakona o parničnom postupku i ocenila da će zahvaljujući tim izmenama građanima biti omogućen ravnopravan pristup pravdi i sudovima, bez obzira na njihova novčana primanja.

„Zahvaljujući postignutom sporazumu, brisaće se odredbe prema kojima se podnesak za koji nije plaćena sudska taksa smatra povučenim. Na taj način, građani neće biti uskraćeni za pravo na pristup sudu, odnosno na pristup pravdi”, navodi se u saopštenju AKV dostavljenom agenciji Beta.

Prema prethodnom nacrtu zakona, građani bi automatski izgubili spor ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za tužbu koju podnose ili ako ne bi mogli da plate sudsku taksu za odgovor na tužbu protiv njih.

„To je praktično značilo znatno ograničavanje prava na pristup sudu, koje je zahvaljujući postignutom sporazumu sa Ministarstvom pravde, sada izbegnuto“, naveli su iz Advokatske komore Vojvodine i ocenili da su sudske takse na žalbe i tužbe u Srbiji visoke u odnosu na prosečna primanja građana.

Jučerašnjim sporazumom, koji su potpisali ministarka pravde Maja Popović i predsednik Advokatske komore Srbije Viktor Gostiljac, dogovoreno je i da odredbe budućeg Zakona o izmenama Zakona o parničnom postupku neće važiti retroaktivno.

Dogovoreno je i da će sastav Radne grupe za izradu tog zakona biti dopunjen predstavnicima koje predloži Advokatska komora Srbije, tako da predstavnici advokature čine 50 odsto članova Radne grupe.

Udruženje sudija i tužilaca Srbije kritikovalo je postignuti sporazum i pozvalo predsednicu Vrhovnog kasacionog suda Jasminu Vasović da “momentalno” povuče sve sudije iz Radne grupe.

Advokatska komora Vojvodine je kritikovala takav stav Udruženja sudija i tužilaca Srbije i navela da je sudijama prethodni nacrt odgovarao jer bi bili rasterećeniji, pošto bi se predmeti automatski odbacivali ili presuđivali u slučaju neplaćanja takse.

„Ali, nije sud tu suda radi, nego građana radi“, poručili su iz AKV.

Komentari

Vaš komentar