Zapadne delegacije se smenjuju na Andrićevom vencu, detalji razgovora nepoznati

Vesti 30. sep 202219:11 60 komentara

Zapadne delegacije nastavljaju da se smenjuju na Andrićevom vencu, pred ključni samit u Pragu sledeće nedelje. Predsednik Aleksandar Vučić saopštio je posle sastanaka sa izvestiocem Evropskog parlamenta Vladimirom Bilčikom i nemačkim izaslanikom Manuelom Saracinom da Srbija ostaje na evropskom putu, ali da će sama donostiti odluke u spoljnoj politici. Bilčik je razgovarao i sa proevropski orjentisanim opozicionim partijama koje su insistirale da je Srbiji potrebno usaglašavnje i sa evropskom unutrašnjom politikom i vrednostima, a ne samo spoljnom politikom.

Pročitajte još:

Jedan od čak dva emisara, koliko Nemačka ima za Zapadni Balkan ili za dijalog Beograd – Priština, stigao je u Predsedništvo Srbije. Manuel Saracin, poznat po ranijoj izjavi da Nemačka vrši pritisak na Srbiju da uvede sankcije Rusiji zato što je voli, ovoga puta nije davao izjave za medije.

„Sagovornici su se posebno osvrnuli na nastavak dijaloga Beograda i Prištine, kao i na pripreme dokumenata i značaj samog sastanka u okviru Berlinskog procesa, kao i na ostvarivanje prava na četiri slobode – slobodno kretanje ljudi, robe, usluga i kapitala“, saopšteno je iz Predsedništva Srbije.

Ovakva formulacija zapravo otkriva jedino to da Berlin i dalje ne prihvata Otvoreni Balkna kao glavni forum za regionalno povezivanje, već da nastavlja da insistira na Berlinskom procesu u kome su sve države Zapadnog Balkana, ali koji je u zastoju.

Pre Manuela Saracina sa predsednikom Srbije razgovarali su izvestilac Evropskog parlamenta Vladimir Bilčik i član Odbora tog tela za pridruživanje – Matjaž Nemec. Detalji, takođe, nisu poznati, osim da je Vučić razgovor nazvao otvorenim i iskrenim i da je, kako se navodi u saopštenju, ponovio dobro poznate pozicije Srbije.

„Srbija ostaje na evropskom putu, ali kao nezavisna i suverena zemlja koja sama donosi odluke koje se tiču njenih državnih i nacionalnih interesa“, saopštio je Vučić.

Bilčik i Nemec imali su u četvrtak i danas i niz sastanaka sa pojedinim poslaničkim grupama u parlamentu Srbije. Šef poslaničke grupe „Moramo – Zajedno“ Nebojša Zelenović upozorio je da je Srbija u delikatnoj situaciji.

„Mi smatramo da je velika greška učinjena potpisivanjem sporazuma između gospodina (Nikole) Selakovića kao ministra u tehničkoj vladi i gospodina (Sergeja) Lavrova i da je očigledno to vrlo negativno ocenila cela vvropska zajednica, odnosno javnost u Evropi“, rekao je Nebojša Zelenović ispred poslaničke grupe Zajedno-Moramo.

Levi blok – Ne davimo Beograd, insistirao je da Srbiji nije potrebno samo spoljno usklađivanje sa politikom EU.

„Važno je da razgovaramo o stanju demokratije u Srbiji, i mi smo ukazali na najvažnije stvari koje mi vidimo i osećamo u radu parlamenta, a to je da mediji ne rade adekvatno svoj posao, da ne daju dovoljno pozicije i vremena opoziciji, čak imamo i zloupotrebe medija koji napadaju neistomišljenike vlasti“, kazao je Radomir Lazović iz poslaničke grupe Levi blok-Ne davimo Beograd.

Predsednik Srbije najavio je da će se povodom sve izraženijih zahteva iz EU da Srbija uvede sankcije Rusiji, javnosti obratiti 8. oktobra po povratku sa samita evropske političke zajendice u Pragu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare