Zapisnik o nezgodi u kojoj je učestvovala Sotirovski i postoji, ali ga i nema

Vesti 23. sep 202119:36 8 komentara

Više od dva meseca prošlo je od saobraćajne nezgode, kada je oštećena službena škoda kojom je upravljala gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. Javnost i dalje ne zna pod kojim je okolnostima došlo do nezgode. Poznato je samo ono što je gradonačelnica sama ispričala - da je bio lančani sudar i da je štetu pokrilo osiguranje. Senku na čitavu priču bacio je, zapravo, MUP Srbije, izdavanjem potpuno suprotstavljenih saopštenja, po kojima zapisnik sa nezgode - i postoji, ali ga i nema.

Zašto policija ne želi da dostavi zapisnik sa uviđaja na saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila 8. jula nedaleko od Aleksinca, kada je i oštećen službeni auto Grada Niša, kojim je, prema sopstvenom priznanju, upravljala gradonačelnica Dragana Sotirovski. Ako je verovati odgovoru koji smo dobili, taj uviđaj je obavljen, a zapisnik postoji.

POVEZANE VESTI

I MUP potvrđuje da je vozilom upravljala Dragana Sotirovski i da je „protiv lica“ podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka. Da li, međutim, zapisnik za mesta nezgode uopšte postoji?

Redakciji Južnih vesti MUP je poslao odgovor da u periodu od 1. juna do 20. jula, službenog auta kojim je Sotirovski upravljala u trenutku udesa između Aleksinca i Sokobanje, nema u službenim beleškama PU Niš. Novinar Aleksandar Stankov iznenađen je ovakvom tvrdnjom:

„Svakako budi sumnju da se nešto krije. Ako se ništa ne krije, onda je u osnovi to nemar ili nepoznavanje zakona – u oba slučaja. I u slučaju da ne dostavljaju službene beleške. Nejasno mi je i kako je moguće da ih nemaju, a znamo da se to desilo definitivno. A, opet, ovo što ste vi dobili je apsurdno, da nema interesa javnosti u celoj toj priči i da nemaju obavezu da dostave službene beleške“, kazao je Stankov.

Zahtev koji smo mi poslali – da nam dostavi kopiju ili omogući uvid u zapisnik, MUP je odbio, u cilju zaštite prava na privatnost i ugled – po svemu sudeći – gradonačelnice. Iako na istom mestu daju konstataciju kojom negiraju sopstveno obrazloženje.

„Organ vlasti neće omogućiti pristup informaciji od javnog značaja ako bi time povredio pravo na privatnost (…), osim ako se radi o ličnosti pojavi i događaju od interesa za javnost, a naročito ako se radi o nosiocu državne i političke funkcije“, naveli su.

Pošto se radi upravo o takvom funkcioneru, ostaje nejasno zašto MUP uskraćuje javnost za detalje o udesu u kome je gradonačelnica Niša, srećom, ostala nepovređena.
Policija navodi još jedan neosnovani razlog: U zapisniku, koji za N1 postoji, a za Južne vesti ne, nalaze se lični podaci više lica, učesnika u udesu.

„Naravno da se u svakom odgovoru medijima štite ti podaci. Zna se kako se štite. ‘Zacrne’ se, sakriju se, zapravo, ti podaci“, kaže Stankov.

To je praksa, ukoliko institucija zapravo želi da poštuje zakon i građanima ne uskrati podatke koje imaju pravo da znaju.

„Mi smo dobijali službene beleške za puno slučajeva. Dobili smo ih čak i za ovu čuvenu nesreću kod naplatne rampe Doljevac, u kojoj je učesvovalo vozilo Zorana Babića. Zašto ne bismo za ovaj slučaj dobili“, upitao je Stankov.

I podatak da je Sotirovski bila za volanom službene škode, te da je pokrenut prekršajni postupak, stigao je tek posle zahteva za pristup informacijama od javnog značaja. Na čiji se zahtev to tako desilo?

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare