Pročitan deo optužnice u slučaju Belivuk, nastavak ročišta početkom jula

Vesti 15. jun 202215:07 > 22:52 0 komentara
belivuk ročište
N1

Na današnjem pripremnom ročištu optužnica protiv Veljka Belivuka i njegove grupe čitana je ispočetka, jer je u sudnici bio prisutan i prvooptuženi Belivuk, koji je na ročištu pre dva dana izjavio da se ne oseća dobro, te je sudsko veće tada odlučilo da razdvoji postupak u odnosu na njega kako bi započelo ročište. Postupak je tada bio razdvojen i u odnosu na drugooptuženog Marka Miljkovića, koji nije imao branioca. Pročitano je 50-ak stranica optužnice, a pripremno ročište se nastavlja 5, 6. i 7. jula.

Povezane vesti

Danas je pročitan uvodni deo optužnice i deo priloženih dokaza, nekih 50-ak strana što je manje od četvrtine optužnice, s obzirom na to da je reč o vrlo obimnoj optužnici, napisanoj na više od 300 strana.

„Ujedno je doneto rešenje o spajanju predmeta drugookrivljenog Miljkovića, koji je takođe bio razdvojen zbog njegovog odsustva i određeno postavljanje branioca po službenoj dužnosti. Po Zakonu o krivičnom postupku trebalo bi se i Miljkoviću izvesti ove radnje koje su izvedene ovde. Da li je to možda trebalo učiniti van ovog pretresa, odnosno van pripremnog ročišta na kom se nalazi čitava odbrana i svi tužioci ili ne, to je već na sudu i mi ne možemo o tome da odlučujemo“, kaže Goran Petronijević, advokat Bojana Hrvatina.

„To je ono što sam ja na samom početku rekla, kad je izašao Dejan Lazarević iz ovog predmeta, preko deset njih je on branio. Po meni, sud je morao sve njih okrivljene da izvede pred govornicu i kaže „vas deset ili jedanaest brani isti advokat, njega više nema, ostao je kolega Ristović. Da li ste saglasni da vas brani samo on ili ne, i ostavljam vam rok da se izjasnite“ u protivnom svima postavljamo advokata po službenoj dužnosti“, navodi Miljana Perendija, advokatica Filipa Ivanovskog.

Optužnica tereti Veljka Belivuka, njegovog najbližeg saradnika i još 28 osoba za pet teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju droge i nedozvoljeno držanje oružja,

Optužnica se većinski temelji na porukama koje su članovi Belivukove grupe razmenjivali preko aplikacije za zaštićenu komunikaciju „skaj“, a koju je dešifrovala francuska policija i dostavia srpskoj. Postoje i svedočenja članova grupe koji su odlučili da sarađuju sa tužilaštvom.

Početkom juna potvrđena je i druga optužnica protiv Belivuka, Miljkovića i još deset osoba za dva teška ubistva.

Pripremno ročište u postupku protiv Veljka Belivuka i njegove grupe biće nastavljeno 5, 6, i 7. jula.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!