Zaposleni odlaze iz vrtića: „Uvaženi su svuda, osim u svojoj državi, nažalost“

Vesti 20. jun 202313:35 3 komentara

Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije, upozorila je u emisiji N1 Studio Live da iz vrtića odlaze zaposleni.

Kako je rekla, ono što žele da naglase, od momenta najavljivanja besplatnih vrića, ono što su oni kao predstavnici zaposlenih naglasili je da je za njih najvažnije prvo da se proširi kapacitet javnih, državnih vrtića.

„Godinama ukazujemo na ovaj podatak da je trenutno 21,8 odsto svih grupa u Srbiji preko normativa, to otežava uslove rada. Zatim smo naglasili da nam je potrebno da se adaptiraju postojeći vrtići, što se u poslednje vreme nažalost malo radi Sama odluka o besplatnim vrtićima i refundiranju troškova boravka dece roditeljima u privatnim vrtićima nam govori da se nastavlja takozvana tiha privatizacija“, kaže ona.

Dodala je da su naglasili ranije da je jako čudno da je ekonomska cena vrtića od 2016. godine porasla samo za 300 dinara, a potrošačka korpa za 10.000.

„Sa tom cenom razmišljate gde ćete da uložite sredstva. Želimo da poručimo gradonačelniku da je lepo što je krenuo sa inicijativama koje je obećao kada je postao gradonačelnik i da vidimo šta će sa tim da se desi. Očekujemo da se poboljša i materijalni položaj zaposlenih, da im se vrati dostojanstvo, ali i da im se omoguće uslovi za rad. Više nemamo vremena da čekamo, jer slabe zarade, slabi uslovi rada, rezultiraju time da nam odlaze zaposleni“, kaže ona.

Pročitajte još

Objašnjava da delatnost čine svi, od tehničkog osoblja do vaspitača.

„Najniža zarada je trenutno, ako bi se gledalo po uredbi 28.000, ali je njima država u obavezi da dopuni do minimalne zarade. Plata vaspitača sa srednjom školom je 57.800 početna, sa šestim stepenom 64.170, a sa fakultetom 74.693 dinara“, kaže ona.

Upozorava da im odlaze zaposleni.

„Najviše nam odlaze kuvari, spremačice, vozači, u poslednje vreme i vaspitno osoblje, jer u zemljama Evrope imaju mnogo bolje uslove rada, bolje su plaćeni, smanjen im je potreban nivo jezika sa B2 na B1, uvaženi su svuda, osim u svojoj državi nažalost“, kaže ona.

Govoreći o najavi besplatnog učenja engleskog jezika za predškolce, kao i ubacivanja prečišćivača u svaku prostoriju gde su deca, kaže da je, što se njih tiče, svako ulaganje u predškolstvo dobra ideja.

„Samo mislimo da postoje neki veći prioriteti, voleli bismo kao predstavnici zaposlenih da se više pitamo i da smo više uvaženi, što do sada nije bio slučaj. Ministarstvo finansija po svim pitanjima ima krut stav, uglavnom je odgovor ne, što sve aktere druge dovodi u situaciju zašto smo inače u toj grupi, ako je za sve odgovor ne“, kaže ona.

Istakla je da trenutno rade na edukaciji svog članstva.

„Svesni smo kao sidnikat da onaj ko nas predstavlja poslodavac ima itekako svoje edukacije kako da unizi sindikat, da ga odvoji od zaposlenih, koje su njihove metove šargarepe, mi edukujemo svoje članstvo i radimo na timu aktivista“, kaže ona.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare