Zapošljavanje i zaštita životne sredine prioritet Zrenjanina i Linglonga

Vesti 22. jul 202111:38 4 komentara
Shutterstock

Zapošljavanje Zrenjaninaca i zaštita životne sredine predstavljaju priroritetne tačke saradnje grada Zrenjanina i kineske kompanije "Linglong", zaključeno je na sastanku gradonačelnika tog grada Sime Salapure sa delegacijom kineske kompanije.

Gradonačelnik Salapura sastao se sa menadžerkom projekta Sofi Li i menadžerom sektora za ljudske resurse za projekte u Zrenjaninu Džao Šuangom, s kojima je razgovarao o detaljima.

Povezane vesti

U saopštenju se navodi da među Zrenjanincima vlada veliko interesovanje za zapošljavanje u kineskoj kompaniji koja je raspisala nekoliko konkursa za prijem inženjera i specijalista.

Cilj Linglogna, dodaje se u saopštenju, jeste da ima pripremljen i obučen kadar za pokretanje proizvodnje, a kako se gradnja kompleksa bude bližila kraju, potreba za brojem radnika će se povećati.

Uporedo s tim, nastaviće se i saradnja s lokalnom samoupravom, naročito u oblasti zaštite životne sredine, dodaje se u saopštenju.

„Impresivan proizvodni kompleks koji već sada u potpunosti menja sliku naše industrijske zone u narednom će periodu činiti svojevrsni epicentar gradske ekonomije, a sa sigurnošću mogu da kažem da će to biti i u znatno širim razmerama“, naveo je gradonačelnik Salapura.

Sastanku je prisustvovao i direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“ Zrenjanin Predrag Bodiroga, budući da se deo razgovora odnosio i na sistem vodosnabdevanja pogona „Linglonga“ i izgradnju mreže fekalne i atmosferske kanalizacije.

Po završetku izgadnje u Zrenjaninu će biti otvoreno 1.200 radnih mesta, Zrenjanin i Srbija će godišnje prihodovati najmanje 630 miliona dinara, od poreza i drugih naknada.

Gradonačelnik Salapura istakao je da je izuzetno važno da pored ogromnog finansijskog benefita, ova investicija u tehnološkom smislu bude primer zaštite životne sredine.

Buduća fabrika guma Linglong gradi se na 97 hektara u Zrenjaninu. Lokalni aktivisti tvrdili su da se kompleks podiže bez građevinske dozvole, a takođe su naveli da iako je izgradnja fabrike u već poodmakloj fazi, još nisu čuli zvanične procene o njenom uticaju na životnu sredinu, i priložili i nove indicije da se izgradnja kineske investicije dotira sredstvima iz državnog budžeta.

Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine krajem juna je doneo rešenje o davanju saglasnosti na Studiju o proceni uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje miksera za proizvodnju guma fabričkog kompleksa „Linglong“ sa pratećim infrastrukturnim objektima u industrijskoj zoni u Zrenjaninu. Kako se, između ostalog, navodi u obrazloženju koje je potpisao vršilac dužnosti pomoćnika pokrajinskog sekretarijata Nemanja Erceg, proizvodni pogoni za proizvodnju pneumatika nisu predmet ovog zahteva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare