Zapovednik Kfora: Kurti krivac za krizu sa opštinama na severu Kosova

Vesti 04. jun 202314:25 13 komentara
TANJUG/DOPISNIŠTVO KIM

Kosovski premijer Aljbin Kurti je krivac za krizu na Kosovu jer je "prvo postavio Albance za gradonačelnike opština koje ne priznaje srpska većina, uprkos savetima cele međunarodne zajednice, a potom je usledio jednostran potez vlade Prištine da upotrebi silu a da nas nije konsultovao", izjavio je zapovednik Kfora general Anđelo Mikele Rastuća italijanskom listu "Korijere dela sera".

Italijanski general je predočio da je „to učinilo nužnim intervenciju Kfora da bi se izbegla tragedija“ i naglasio da se „već dve godine čine koraci koji vuku unazad i sad je dosta s jednostranim akcijama“.

„Misija NATO ne može i ne sme se smatrati pokrićem i zaštitom za jednostrane poteze koji urušavaju veoma krhku ravnotežu“, stavio je do znanja zapovednik Kfora u intervjuu izveštaču „Korijere dela sera“ iz Prištine.

U izveštaju se podvlači da je „zapovednik Kfora još uvek pod utiskom svega, jer je to moglo izazvati žrtve da nisu intervenisali njegovi vojnici, koji su se postavili između ljutitih Srba i kosovske vojne policije“.

POVEZANE VESTI

Na pitanje „nije li to bila akcija vlade koja deluje na svojoj teritoriji“, general Rastuća uzvraća da se „ne sme pretvarati da je tu neka normalna situacija, jer su to bile odluke donesene bez saglasnosti nas i strana kojih se to tiče“.

„To nikako ne doprinosi uzajamnom poverenju, moraju se uvek proceniti štetne posledice takvih poteza, a kad je premijer Kurti sa mnom razgovarao, uvek je govorio da je saglasan s takvim pristupom“, objasnio je komandant Kfora.

Izveštač „Korijere dela sera“ navodi da je od Kurtija tražio odgovor zašto nije ispoštovao to što mu je predočio general Rastucha, a da je Kurti odgovorio da je „Kosovo suverena drzzava i da ne može da se povuče pred izazovom nasilnika“.

Zapovednik snaga NATO na Kosovu je stavio do znanja da se „mi kao vojnici brinemo o bezbednosti, stabilnosti i slobodi kretanja obe etničke grupe, ja ne dajem sud o političkim odlukama, ali je moja dužnost da se pozabavim posledicama koje u ovoj tako ranjivoj situaciji lako dovode do zaoštravanja, čega smo upravo bili svedoci“.

Na pitanje šta bi bilo Kosovo bez misije NATO, italijanski general uzvraća da bi „to bilo ratno žarište“ i dodao: „Stanje s kojim smo sučeljeni je posledica niza kriza koje su se s vremeno nagomilale i nazovimo to ipak jednom nadziranom nestabilnošću“.

„Ali to postaje sve više uzdrmano zbog ranjivosti odnosa dve etničke grupe i onih koji ih zastupaju“, objašnjava zapovednik Kfora.

Na pitanje da li je odgovornost za to na samo jednoj strani, general Rastuća uzvraća da „obe strane nisu u stanju da ovaplote ciljeve koje je posle mnogo godina uspela da uz velike napore postavi medjunarodna diplomatija“.

Komandant Kfora misli da su za dvadeset godina postignuti rezultati i kad je u pitanju miran zajednički zzivot, „ali od 2021. se ide stalno unazad zbog krajnje polarizacije nekih zbivanja, koje koriste kao oruđe sve strane zarad ekstremističkih politika i to je podrilo stabilnost oba naroda“.