„Zaslužio da ima spomenik i usred Prištine“: Toni Bler glavni gost proslave na Kosovu

Vesti 12. jun 202421:30 26 komentara

Kao Dan oslobođenja... Tako na Kosovu slave dan kada su NATO trupe ušle na Kosovo, umesto srpske vojske koja se povukla posle Kumanovskog sporazuma. Danas je centralni deo proslave, koja traje već danima. Glavni gost - bivši britanski premijer i savetnik predsednika Srbije Toni Bler. U Prištini dočekan uz fanfare, u Uroševcu mu podigli spomenik.

Posle Bila Klintona u Prištini, spomenik na Kosovu sada ima i Toni Bler. Onaj u njegovu čast otkriven je u Uroševcu.

„Toni Bler je bio glavna ličnost koja je odlučila da bombardovanje počne. Nakon Bila Klintona on je važna figura u istoriji Kosova, on je zaslužio da ima spomenik i usred Prištine“.

„Ja ne znam mnogo o njegovoj ulozi, ali ukoliko je on bio taj koji je uticao na bombardovanje onda smatram da zaslužuje da mu se postavi spomenik, na Dan oslobođenja“, kažu na Kosovu.

Zaslužio je Toni Bler i da mladići sa Kosova ponesu njegovo ime, poput Tonibler Gašija, čiji su roditelji u znak zahvalnosti, decu nazvali Toni Bler, Bil Klinton i Medlin Olbrajt.

Pročitajte još

Toni Bler bio je glavni gost proslave na Kosovu organizovane povodom 25. godišnjice od ulaska NATO trupa i povlačenja vojske Srbije.

„Sloboda Kosova došla je uz pomoć zemalja saveznica NATO koje su, nakon 78 dana bombardovanja Jugoslavije i Miloševićeve Srbije ušle na Kosovo 12. juna 1999. godine. Tog dana je NATO ušao na Kosovo, a mi smo svakim danom sve bliže ulasku u NATO“, rekao je premijer Kosova Aljbin Kurti.

„Ulazak u NATO, iako je važan za zaustavljanje sukoba između Kosova i Srbije, mislim da je ključ za dugoročnu stabilnost regiona“, kaže analitičar Syle Ukshini.

Dok se na Kosovu nadaju ulasku u NATO, dan ulaska NATO na Kosovo proslavili su i svečanom sednicom Skupštine. U Prištini okićenoj NATO zastavama, slavlje se završava koncertom pod otvorenim nebom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare