Zastave Albanije na zgradi Opštine Bujanovac

Vesti 28. nov 202212:329 komentara
Izvor: Ilustracija / GENT SHKULLAKU / AFP

Zastave Albanije vijore se od jutros na zgradi Opštine Bujanovac, u kojoj je sedište i Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), objavile su Bujanovačke.rs.

Zastave su istaknute povodom Dana zastave, albanskog nacionalnog praznika.

Predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi lično je postavio albansku zastavu na balkonu iznad ulaza u Opštinsku upravu.

Kao i prošle godine, isticanje zastave aplauzom su pozdravili odbornici vladajuće albanske većine u Skupštini i funkcioneri Opštinske uprave.

Pored zastave Albanije su i državna srpska i zastava Evropske unije.

Na zgradi NSA u centru Bujanovca nema državne zastave Srbije, a albansku je istakao predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA) Ragmi Mustafa.

Za razliku od prošlih godina, ove godine neće biti svečane akademije u Domu kulture.

Predsednik NSA Mustafa ranije je poručio da Albancima u Srbiji ni Slobodan Milošević nije uskratio pravo da koriste nacionalnu zastavu Albanije, pa neće ni Vučićev režim.

Zbog isticanja albanske zastave policija godinama unazad podnosi prekršajne prijave protiv Ragmija Mustafe, službenika i direktora javnih ustanova, koji su kažnjavani novčano za prekršaj Zakona o izgledu, upotrebi grba, zastave i himne Republike Srbije.

U Zakonu se, pored ostalog, navodi da će se novčanom kaznom od 50.000 do 500.000 dinara kazniti za prekršaj pravno lice ako istakne grb ili zastavu strane države u Republici Srbiji bez isticanja grba, odnosno zastave Republike Srbije, osim ako potvrdjenim medjunarodnim ugovorom nije drukčije određeno.

Po zakonu o nacionalnim manjinama, zajednicama je dozvoljeno korišćenje nacionalnih simbola, ali ne identičnih simbolima matične države.

Albanci odbijaju da u bilo kom detalju promene nacionalne simbole, pozivajući se na Ustav Srbije, koji im, kako tumače, garantuje upotrebu sopstvenih simbola.

Komentari

Vaš komentar