Zastave „velike Albanije“ se vijore južnom i severnom stranom Ibra

Vesti 16. avg 202113:07 30 komentara

Duž mosta koji spaja južni i severni deo Kosovske Mitrovice u Suvom Dolu, te delu puta koji u nastavku vodi dalje ka Severnoj Mitrovici, nalaze se zastave tzv. velike Albanije. Uz njih su tu i nacionalne zastave Albanije.

Albanski nacionalni simbol – crveno crni orao ispunio je granicu nepostojeće države uz poruku „autohtona“. U pitanju je velika ili, kako je Albanci vide – etnička Albanija, prenosi KoSSev.

Njene granice nisu granice priznate suverene države, ali unutar njih jesu uključene granice više suverenih zemalja.

Osim kompletne Republike Albanije i osim Kosova, u sastavu „velike Albanije“ našli su se gotovo polovina Crne Gore, uključujući Podgoricu, gotovo polovina Makedonije, uključujući Skoplje, gotovo kompletna severozapadna Grčka, od prevlake na Prevezi, uključujući Krf i Janjinu, kao i delovi unutrašnjosti Srbije – Preševo, Bujanovac, Medveđu, Sandžak/Raška oblast i Toplica.

Nakon što je Kohina KTV juče objavila reportažu o voziću koji od nedavno saobraća Južnom Mitrovicom i uz naziv „Ja volim Mitrovicu“ – inače isti kakav postoji i u severnom delu grada – prevozi decu i roditelje na kupanje u veštačkom jezercetu Ibra, pored belog vozića, dva detalja su upala u oči. To su upravo zastave „velike Albanije“ podignute na omanjim jarbolima.

Ekipa KoSSeva prošetala je ovim delom grada jutros i uočila da ovakvih zastava ima čak znatno više i to sa severne strane Ibra. One su istaknute na jarbolima, odnosno šipkama koje su postavljene na samom uličnom osvetljenju.

Prema svedočenjima nekih od građana koji nisu hteli javno pred kamere, ove zastave su postavljene već duže vreme, a na to ukazuje to da su već izbeledele, a neke i pohabane.

Na zastavi su likovi političara Ismaila Đemalija i ratnog vođe Ise Boljetinija.

Boljetini je rođen u Boljetinu kod Kosovske Mitrovice 1864. godine. Bio je jedan od pionira borbe za albansku nezavisnost, a u Balkanskim ratovima borio se protiv Srbije. Ismail Đemali je albanski državnik koji je učestvovao u pisanju albanske deklaracije nezavisnosti. Bio je prvi premijer i ministar spoljnih poslova nezavisne Albanije od 1912. do 1914. godine.

Istovetne su zastavi koja je izazvala prekid „prijateljske“ utakmice Srbija – Albanija, a koju je podigao bespilotnom letelicom iznad stadiona jedan od albanskih navijača i koja je izazvala pometnju u Beogradu, delu Albanije i na Kosovu.

Inače, tzv. velika Albanija je težnja koja se javlja na političkoj sceni Albanaca još od kraja XIX veka i Prizrenske lige. Tokom Drugog svetskog rata, italijanske okupacione vlasti uključile su u sastav Albanije upravo više teritorija sa tzv. karte velike Albanije, podseća KoSSev.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare