Zaštitnik građana kontroliše rad ministarstava zbog porodičnog nasilja u Čačku

Vesti 21. jun 202115:57 > 15:58
N1

Zaštitnik građana je zbog slučaja porodičnog nasilja kod Čačka, u kom su ranjeni majka i sin a otac posle napada počinio samoubistvo, pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva za brigu o porodici i demografiju i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Povezane vesti:

Ombudsman je kontrolu pokrenuo po sopstvenoj inicijativi, a posle saznanja iz medija o slučaju nasilja u selu Zablaće, navodi se u saopštenju.

Zaštitnik građana je od oba ministarstva zatražio da ga u roku od 15 dana „obaveste o svim relevantnim činjenicama vezanim za medijske navode, posebno one koji se odnose na informaciju da je porodično nasilje bilo prisutno u toj porodici i ranije“.

Nadležna ministarstva treba da izveste Zaštitnika građana da li su ranije obaveštavani o postojanju nasilja u ovoj porodici i ako jesu koje mere i aktivnosti su preduzimali po tom pitanju.

„Potrebno je da Zaštitnika građana izveste i da li je uspostavljena saradnja organa (policije, ustanove socijalne zaštite i pravosudnih organa) u cilju zaštite žene i dece, odnosno mere prevencije porodičnog nasilja u skladu sa Opštim i posebnim protokolima za zaštitu žena od nasilja u porodici i partnerskim odnosima“, navodi se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar