Zaštitnik građana: RGZ načinio propuste na štetu građana

Vesti 02. nov 202114:562 komentara
N1

Zaštitnik građana saopštio je da je zatražio od Republičkog geodetskog zavoda (RGZ), pošto je utvrdio da je načinio propuste u radu na štetu građana i da nije postupao po presudi Upravnog suda, da bez odlaganja odluči o žalbama građana i donese odluke zasnovane na zakonu.

U saopštenju zaštitnik ističe da je pokrenuo postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada RGZ na osnovu brojnih pritužbi građana koji su bili nezadovoljni zbog nedonošenja odluka po žalbama na rešenja službi za katastar nepokretnosti i nepostupanja po presudi Upravnog suda.

Povezane vesti

Tokom postupka kontrole, zaštitnik građana je utvrdio da RGZ nije preduzeo sve aktivnosti u cilju blagovremenog donošenja odluka po žalbama na rešenja službi za katastar nepokretnosti, niti je u zakonskom roku postupio po presudi Upravnog suda, sve na štetu podnosilaca pritužbi.

Ukazao je da argumenti RGZ za nepostupanje po žalbama na rešenja službi za katastar nepokretnosti nemaju uporište u bilo kojoj važećoj zakonskoj odredbi, jer se odredbe zakona kojima su propisani rokovi ne mogu rastegljivo tumačiti, kao i da potpuno neosnovano pravi razliku u postupanju po predmetima koji se vode preko E-šaltera i onih koji se ne vode na taj način, čime određenu grupu građana stavlja u nepovoljniji položaj.

„S obzirom da ostvarenje imovinskih prava u određenom broju slučajeva zavisi od okončanja predmeta u kojima je izjavljena žalba, zaštitnik građana traži da ga RGZ u roku od 60 dana obavesti o postupanju po preporukama, da odluči po žalbama građana i donese meritorne odluke“, naglašava se u saopštenju.

Zaštitnik građana još traži od RGZ da preduzme sve potrebne mere da obezbedi blagovremeno odlučivanje u upravnim stvarima, uz poštovanje zakonom propisanih rokova, da vodi računa da se u drugostepenom postupku odluke donose bez odlaganja, kao i da preduzme sve potrebne mere kako bi se obezbedilo blagovremeno postupanje po pravosnažnim presudama nadležnih sudova.

Komentari

Vaš komentar