Zaštitnik građana sprovodi nadzor nad poštovanjem prava osoba sa invaliditetom

Vesti 21. apr 202117:03 0 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić vršiće funkciju nacionalnog nezavisnog mehanizma za praćenje sprovođenja Konvencije UN o pravima osoba sa invaliditetom, saopšteno je iz te institucije.

Navodi se da je takva uloga ombudsmana određena Akcionim planom za sprovođenje Strategije unapređenja položaja osoba sa invaliditetom u Srbiji od 2020. do 2024. godine.

Dodaje se da je u plan koji se odnosi na period od 2021. do 2022. godine uvršten predlog zaštitnika građana o reformi zakonskog okvira u oblasti poslovne sposobnosti, kako bi se obezbedilo da osobe sa invaliditetom uživaju sva prava ravnopravno sa drugim građanima i uspostavljanje sistema odlučivanja uz podršku koje zamenjuje starateljsku zaštitu.

„Prema predlogu zaštitnika građana, Akcionim planom je predviđeno i omogućavanje veće dostupnosti usluga zaštite seksualnog i reproduktivnog zdravlja devojčicama, devojkama i ženama sa invaliditetom, kao i kreiranje multidisciplinarnih obuka u vezi načina pristupa, zbrinjavanja i pružanja zdravstvenih usluga za osobe sa invaliditetom i realizacija tih obuka“, stoji u saopštenju.

Dodaje se da je, na predlog ombudsmana, vlada uvrstila u Akcioni plan intenziviranje usluga dodatne podrške učenicima sa smetnjama u razvoju i sa invaliditetom, posebno na lokalnom nivou.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!