Zaštitnik građana zbog nasilja u školama predlaže izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja

Vesti 17. jun 202417:16 8 komentara
N1

Zaštitnik građana Zoran Pašalić će, povodom sve učestalijih slučajeva neprihvatljivog ponašanja u školama koji neretko rezultiraju nasiljem, do kraja sedmice dostaviti Ministarstvu prosvet Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, saopšteno je danas iz njegovog kabineta.

„Situacija u školama je dovedena do apsurda i nešto mora da se menja. U suprotnom, što vreme više odmiče, učenici, nastavnici ali i roditelji biće prepušteni sami sebi a to je scenario koji niko od nas ne želi. Zbog toga ću Ministarstvu prosvete predložiti da se izmeni Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja“, rekao je Pašalić.

Pašalić je ponovio da sva deca imaju pravo da odrastaju u zdravom okruženju i da budu zaštićena od svake vrste nasilja, ali da moraju da budu svesna da pored prava imaju i obaveze i da moraju da poštuju prava druge dece i ljudi.

„Iz svega što se događalo tokom i krajem ove školske godine, zaključujem da imamo epidemiju neprimerenog ponašanja u školama, ne samo učenika već i roditelja. Granice moraju da postoje i moraju da se poštuju“, naglasio je Pašalić.

Zaštitnik građana je dodao da predloženi nacrt izmena zakona, između ostalog, predviđa detaljnije sankcionisanje neprihvatljivog ponašanja ali i uvođenje društveno korisnog rada za učenike, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare