Zaštitnik kontroliše Ministarstvo zbog udžbenika i tvrdnje o hrvatskom jeziku

Vesti 08. okt 202115:03 1 komentar
N1

Zaštitnik građana saopštio je da je pokrenut postupak kontrole pravilnosti i zakonitosti rada Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja Srbije po pritužbi Nacionalnog saveta hrvatske nacionalne manjine u Srbiji zbog diskriminacije i negiranja hrvatskog jezika.

Nacionalni savet Hrvata objavio je da se u udžbeniku „S reči na dela – Gramatika srpskog jezika za osmi razred osnovne škole“ Beogradskog izdavačko-grafičkog zavoda (BIGZ) nalazi tvrdnja da hrvatski jezik ne postoji, odnosno da Hrvati srpski jezik nazivaju hrvatskim.

Povezane vesti

U saopštenju se navodi da Zaštitnik građana traži od ovih nadležnih organa da mu u roku od 15 dana dostave podatke o konkretnom slučaju i relevantnu dokumentaciju.

„U pritužbi Zaštitniku građana, Nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine navodi da je Odbor za standardizaciju srpskog jezika na zahtev Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja doneo stav prema kojem u južnoslovenske jezike treba navesti srpski, bugarski, makedonski i slovenački jezik i prema kojem Hrvati spadaju među narode koji se koriste srpskim jezikom, ali ga nazivaju hrvatskim, kao i da u udžbenicima srpskog jezika za osmi razred osnovne škole, koji su objavljeni, stoji ovakva definicija“, dodaje se u saopštenju.

Zaštitnik građana je podsetio Srbija prihvatila Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima 1992. godine, čime je prihvatila hrvatski jezik kao manjinski jezik koji je dužna da štiti i da preduzima aktivnosti u cilju njegovog očuvanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare