Zašto je ova kriza na Kosovu drugačija od svih ostalih?

Vesti 27. sep 202311:20 3 komentara

Pucnjava na Kosovu, akcija Kosovske policije, „maltretiranje Srba”, upad blindiranog vozila u manastir, Kurti kao „tvorac haosa i pakla”, neodređen broj žrtava. Sve se odigralo u nedelju, 24. septembra, i sve već zvuči toliko poznato da su mnogi čitaoci možda i preskočili neke dramatične naslove o dešavanjima na severu Kosova. Ipak, ova kriza je, sudeći po izveštavanju medija, drugačija od svih ostalih, piše u analizi Istinomer.

U ranim jutarnjim časovima u nedelju pročitali smo da je kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio da su u selu Banjska na severu Kosova napadnuti kosovski policajci. Jedan je ubijen, drugi povređen, a vlasti u Prištini prst su uperile ka Beogradu.

„Osuđujemo ovaj zločinački i teroristički napad. Organizovani kriminal uz političku, finansijsku i logističku podršku zvaničnog Beograda napada našu zemlju. U ovoj borbi štitimo i sprovodimo zakon, štitimo i čuvamo građane bez razlike i nezavisno Kosovo”, saopštio je Kurti, a preneo je KoSSev.

Usledila je i reakcija predsednice Kosova Vjose Osmani, koja je izrazivši saučešće i navodeći da se hitno vraća iz Njujorka na Kosovo, za ovaj događaj takođe optužila „srpske kriminalne bande”.

Posle glasova zvaničnika, kako navodi Istinomer, objavljivana su redom i zvanična saopštenja institucija, navodi Istinomer. Kosovska policija je potvrdila ubistvo i ranjavanje policajaca, uz dodatnu informaciju da je još jedan policijski službenik povređen. Iz KP su stigli i drugi detalji događaja, među kojima je i taj da je, kako je preneo KoSSev, jedinica za brze intervencije pogranične policije oko 02:34, u noći između subote i nedelje, primetila da su na ulazu u selo Banjska dva veća kamiona, bez registarskih oznaka, blokirala put.

„Jedinice za red policijske stanice Zvečan, po dobijanju obaveštenja, reagovale su u vezi sa slučajem i krenule sa tri jedinice u pravcu lokacije i čim su se obrele u blizini mesta gde je prijavljena blokada, policijske jedinice su naišle na otpor, kada je sa više različitih položaja pucano na njih iz arsenala vatrenog oružja, uključujući ručne bombe i granate, pri čemu su usled pucnjave upucana dva policajca”, naveli su iz policije i dodali da će „u saradnji i koordinaciji sa nadležnim institucijama i pravosudnim organima, preduzeti svoje radnje u cilju održavanja reda i javne bezbednosti, kao i izvođenja pred pravosudnim organima izvršilaca napada na policijske službenike”.

Ko zna šta se dešava?

U isto vreme, beogradski mediji, za razliku od prethodnih incidenata i naznaka krize, ostali su prilično uzdržani.

Ovaj prilično haotičan dan počeli su, kako navodi Istinomer, informacijom da su blokirani prelazi Jarinje i Brnjak. U izveštajima koje su plasirali uzrok ove blokade bio je nepoznat, iako je već prošlo nekoliko sati od oglašavanja prištinskih zvaničnika povodom pucnjave u selu Banjska.

Oni koji su se i osvrnuli na ubistvo kosovskog policajca to su učinili tako što su već u naslovima istakli „novu provokaciju Kurtija” jer se „posle ponoći oglasio i javio da ima mrtvih u Leposaviću” i za to optužio Beograd.

I tekstovi koji su se potom pojavljivali „preskakali” su činjenicu da je kosovski policajac ubijen u oružanom sukobu na području naseljenom većinski srpskim stanovništvom, navodi se u analizi. Iz tih objava saznali smo samo da „raste napetost na severu Kosova i Metohije” i da je Kurti „poslao ROSU sa dugim cevima”.

„Ovo izaziva zabrinutost, s obzirom na činjenicu da ROSU nema ovlašćenja za prisustvo na severu Kosova i Metohije. Ostaje da se prate razvoj događaja i zvanične reakcije na ovaj incident”, pisali su portali.

Pojačanje u informacijama stiglo je sa ocenama predsednika Skupštine Srbije Vladimira Orlića o „teroru nad Srbima u Banjskoj”.

„Ako ćemo da pričamo o onima koji su sve samo ne to, onda ste videli i reakciju Aljbina Kurtija koji je odmah krenuo, pojurio prvi da optuži Srbe, da kaže da je to neka organizovana ne znam šta akcija i da su to profesionalci neki izveli, sigurno ih je u međuvremenu lično već legitimisao pa zna ko su i šta su, dakle jasno vam je sve”, rekao je Orlić za TV Prvu.

Osim njegove reakcije, do javnosti je u prvih nekoliko sati stiglo još samo saopštenje Eparhije Raško-prizrenske da je „grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom” u manastir Banjska. Eparhija je uz to navela i da „najoštrije osuđuje najnoviji napad koji se dogodio na severu Kosova” i izrazila saučešće članovima porodice poginulog policajca.

Sva druga obraćanja tokom dana bila su samo u najavi. Pre svega je zakazano, a vrlo brzo i otkazano vanredno obraćanje direktora Kancelarije za KiM Petra Petkovića, a umesto njegovog još glasnije najavljeno obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića, „koji će razobličiti sve laži i podvale Aljbina Kurtija, tvorca haosa i pakla na Kosovu i Metohiji”.

I do tog „razobličavanja” prošlo je, po medijskom računanju vremena u Srbiji, mnogo. Jedna preko druge išle su vesti da je „Banjska pod opsadom”, da „Kurtijeva policija ne pušta hitnu pomoć da prođe, dok čovek možda umire”, da su „prsti na obaraču”, a „sveštenik na nišanu”. Za detalje o ubistvu policajca nije bilo mnogo mesta, a i kada se pronašlo, oni su se provukli kroz poruke njegove porodice Kurtiju da se „uključi u pregovore i spreči dalje gubitke života”, ističe se u analizi.

U popodnevnim satima stigle su i vesti o hapšenjima, ali novim ubistvima. Ovog puta je bilo reči o „trojici ubijenih napadača”, a mediji su se, kako smo mogli da vidimo, pozivali na potvrde „takozvane kosovske policije”. Kroz prve talase podataka o ovim likvidacijama iz pisanja domaćih medija nismo mogli da saznamo identitete ubijenih.

„Razobličavanje” u prajm tajmu

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Posle dugog dana, šturih i nabacanih izveštaja, u nedelju u 20 časova obratio se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ovom obraćanju, piše Istinomer, kao što je to ranije bio slučaj, nisu prethodile specijalne emisije na televizijama sa nacionalnom frekvencijom, u kojima su analitičari pipremali scenu i postavljali osnove narativa o Beogradu koji bira put mira i Prištini koja bira put rata.

Vučić je pred novinarima i građanima koji su pratili njegovo javljanje iz Predsedništva osudio ubistvo kosovskog policajca, naveo da su počinioci Srbi sa Kosova, ali je za sva dešavanja okrivio kosovskog premijera Aljbina Kurtija i deo međunarodne zajednice.

„Jedini krivac za sve ovo što se zbiva na severu Kosova i Metohije, jedini krivac… Doduše, ima malo i krivice onih koji ga pomažu u tome, a to je deo međunarodne zajednice. To je Aljbin Kurti – jedini krivac”, rekao je predsednik Srbije.

Kako je preneo Radio Slobodna Evropa, Vučić je pozvao Srbe sa Kosova na uzdržanost i mir, međunarodnu zajednicu čiji je deo okrivio za haos, pozvao da formira Zajednicu srpskih opština i svemu tome dodao da Srbija nikada neće priznati Kosovo „ni formalno ni neformalno”.

Putokazi u prajm tajmu

Iako je možda pre toga delovalo da su izgubljeni u moru detalja, nakon obraćanja predsednika Srbije skoro svi mediji krenuli su istim putem, piše „Istinomer“. Osuda ubistva kosovskog policajca bila je samo prateći element naslova u kojima su na prvom mestu bili „krvavi plodovi terora Prištine”, tvrdnje da je „lažni premijer ’Kosova’ izazvao haos” i ocena da je „krv na Kurtijevim rukama”. Stradalom policajcu ostao je predznak „takozvani”, a pored „desanta na manastir” velikim slovima napisana je i Vučićeva poruka – „sve nas pobijte, nikada nećemo priznati Kosovo”.

Sa zakasnelim, ali ujednačenim porukama sa naslovnih strana srpskih medija, bez konkretnih odluka o daljim potezima Beograda, izašli smo iz vikenda, ušli u novu nedelju i pregršt reakcija čije je odsustvo bilo primetno dok su se nizale brojke o ubijenima i uhapšenima.

Posle gostovanja premijerke Ane Brnabić u emisiji Hit Tvit i njenih stavova, čuli smo i šefa diplomatije Ivicu Dačića, ministra odbrane Miloša Vučevića i druge naprednjake, kojima je u čitavom pritezanju kosovskog čvora prioritet bio da upute poneku oštru reč – opoziciji, navodi u analizi Istinomer.

I za jedan dan sve se opet vratilo na stari kolosek u udarnim vestima – jedan klik su daleko „dvostruki aršini” zapadnih zvaničnika i navodi da „Kurti divlja, a EU preti Beogradu”. Uobičajeno manipulisanje činjenicama zamenilo je, kako se dodaje, gromoglasnu tišinu i televizija i inače dežurnih vikara kojih u nedelju ovog puta nije bilo.