Zašto je Popovićeva napustila sednicu na kojoj je Radoičić, ima li nova saznanja

Vesti 29. jun 202120:2414 komentara

Nedelju dana posle sednice Skupštine Srbije na kojoj je predsednik Srbije predstavljao izveštaj o Kosovu i Metohiji poslanica Srpske napredne stranke - Milena Popović Ivanović, izjavila je da je istu napustila, zato što se u skupštinskoj sali nalazio i Milan Radoičić, koji se na Kosovu spominjao u optužnici za ubistvo Olivera Ivanovića.

Tokom jednog od čestih aplauza u Skupštini Srbije, u toku izlaganja predsednika Aleksandra Vučića, jedan čovek je sedeo – Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste. Kamere su zabeležile da je u jednom delu, ipak, aplaudirao.

Povezano:

Sam Vučić je u delu izlaganja izneo opasku da su neki napustili salu.

Ne znamo na koga je mislio, ali među onima koji su to učinili je i jedna žena. Poslanica Srpske napredne stranke Milena Popović – supruga pokojnog lidera inicijative Srbija, demokratija, pravda Olivera Ivanovića je nedelju dana posle ovog događaja to potvrdila. Postoje razlozi koje ne bi da komentariše, a zbog kojih ne želi da sedi u istoj prostoriji s Milanom Radoičićem.

„Istraga ubistva mog supruga je jako komplikovan proces. Znam da naši istražni organi rade na rešavanju slučaja i apsolutno verujem da će kad tad biti otkriveni nalogodavci, organizatori i izvršioci ubistva Olivera Ivanovića“, navela je Milena Popović.

Na pitanje kako ocenjuje to što nije ispunjeno obećanje predstavnika najviše vlasti da će u roku od dve nedelje biti saopšteni detalji ubistva Olivera Ivanovića, ona je kazala da je razočarana što to obećanje nije ispunjeno. „Razočarana sam, jer sam verovala da će imena ubica biti saopštena nekoliko dana posle ubistva. Ipak, verujem u istražne i organe i da će pre svega nalogodavci biti privedeni pravdi“, dodala je.

Vest o napuštanju sednice iznenađuje s obzirom na to da je u blizini Radoičića već bila. Jedan od takvih je i poseta predsednika Srbije Kosovskoj Mitrovici 2018. godine.

Da li o istrazi ima nova saznanja, nismo uspeli da je pitamo jer do objavljivanja priče nije odgovorila na naš poziv.

Radoičić se pominje se u istrazi ubistva Olivera Ivanovića koju vode kosovski organi.

„Ono što znamo zvanično jeste da je ukinuta poternica protiv njega, tj. za njim i da njega sada kosovski organi više ne traže i on je slobodan da tamo dođe, ali zvanično je istraga protiv njega i dalje u toku, odnosno i dalje traje“, kaže Bojana Pavlović iz KRIK-a.

Bio je označen kao vođa organizovane kriminalne grupe koja je izvršila ubistvo Ivanovića, a kao motiv se navodilo uspostavljanje kontrole i političkog uticaja u Kosovskoj Mitrovici.

„Iako se, kao vođe ove kriminalne grupe, spominju Radoičić, Zvonko Veselinović i Željko Bojić, oni nisu označeni niti kao nalogodavci niti kao izvršioci i u tom smislu je optužnica negde šuplja. Ona ne spominje da li su oni naručioci ovog ubistva“, kaže Pavlovićeva.

Milan Radoičić je jedno od prvih javnih pojavljivanja imao tokom slavlja Srpske liste na izborima iz oktobra 2017. godine. U tom trenutku nije imao stranačku funkciju.

U javnosti je o njemu počelo da se priča 2018. godine, nakon ubistva Olivera Ivanovića. Branili su ga mnogo puta najviši državni zvaničnici, među kojima i predsednik Srbije. Na to je predsednik podsetio i ove godine, nakon što su prištinske vlasti ukinule poternicu za Radoičićem.

„I prošao na poligrafu. Pao je na nekim drugim temama. Tako da znate da nije mogao da prevari poligraf, jer je pao na nekim drugim temama ali je prošao poligraf po pitanju ubistva Olivera Ivanovića“, naveo je u martu ove godine predsednik Aleksandar Vučić.

A dok je poternica još uvek bila na snazi Srpska lista je izbornu pobedu slavila pevajući Milanu – Igor Simić  je 6. oktobra 2019. poručivao: „Za našeg potpredsednika Milana Radoičića, koji je i u ovoj pobedi bio sa nama, – Svilen konac“

Želja im se ostvarila, pa Milan Radoičić ponovo slobodno boravi na Kosovu. Suđenje za Ivanovićevo ubistvo vraćeno je na početak i još uvek ima nepoznanica. A bez odgovora je i pitanje koje teme Radoičić, ipak, nije prošao na poligrafu, kako predsednik često kaže. Ali i zašto je baš ova sednica ključna, ako statistika otvorenog parlamenta pokazuje da poslanica Popović ne boravi često u skupštinskoj sali.

Komentari

Vaš komentar