Zašto je propuštena šansa da Srbija po broju vakcinisanih bude kao Izrael?

Vesti 30. mar 202119:25 > 21:23 145 komentara

U Srbiji je više od milion osoba primilo obe doze vakcine, ukupno je izvršeno 2.420.995 vakcinacija, a od toga 1.006.012 revakcinacija. Dok se čeka zvanični početak promocije vakcinacije koju je najavio predsednik Vučić, Srbija je daleko od idealnog. Zašto je propuštena šansa da budemo kao Izrael?

Sa tri lokdauna, više od polovine revakcinisanih građana i još 20 odsto koji čekaju drugu dozu – Izrael, zemlja slična Srbiji po broju stanovnika, za samo dva meseca od početka imunizacije, postala je prva na svetu koja izlazi iz pandemije.

povezane vesti

Ovako govore građani Izraela:

„Sada mogu da proslavim 79. rođendan u restoranu sa svojom decom i unucima. Vratili smo se normalnom životu, prilično je dobro, gotovo normalno“.

„Pre godinu dana sve je bilo zatvoreno i bilo je vrlo tužno“.

„Sada smo se vratili punom životu i to je sjajno“.

„Prelepo je, to je nešto na šta smo dugo čekali. Prošli smo kroz tri zaključavanja, nad nama i dalje visi četvrto, ali, znate, za sada uživamo u slobodi, uživamo na suncu i samo čekamo da odemo na plažu, a leto je pred vratima“.

Na ovako nešto Srbija će morati da sačeka, iako je imala sve šanse da bude kao Izrael ili bolja od njega.

Neće Gara da primi vakcinu, ne veruje u svetsku medicinu. Ne veruje Gara ni u pune bolnice, ni u puna groblja, a mnogo je takvih Gara. Zato smo, uprkos tome što imamo duplo više vakcina nego što imamo stanovnika, još uvek od daleko od toga da postignemo imunitet nacije. Jer zainteresovanih za vakcinu je nešto više od milion i po.

„Dnevno imamo i do 20.000 građana koji se dnevno prijavljuju, a i otvorene punktove u 10 gradova, gde će građani moći da dođu bez prijavljivanja, što je naročito bitno u manjim sredinama, selima i manjim mestima oko gradova“, kaže direktor Kancelarije za IT i eUpravu Mihailo Jovanović.

Do njih će se dolaziti mobilnim ekipama. U bar jednoj od njih trebalo bi da bude i predsednik Srbije.

„Vakcinisaću se u ponedeljak ili utorak u jednom od manjih mesta gde ću zamoliti sve domaćine i seljane da mi se pridruže. Videćete, deset dana pošto se vakcinišem imaćemo još 500.000 vakcinisanih“, kazao je Vučić.

I možda je baš to računica koju u vidu ima i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja kad iznosi ovako optimistične procene.

„Ja se nadam da do kraja maja možemo doći do dva i po miliona ljudi koje ćemo revakcinisati“, izjavio je državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek.

Jer tri bi bilo idealno.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare