Zašto je u Batajnicu sleteo Antonov 124, najveći vazduhoplov na svetu

Vesti 19. nov 202313:52 156 komentara
antonov 124 avion
Shutterstock/Ilustracija

Prema podacima internet servisa za praćenje aviona Flajtradar24, na vojni aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici sleteo je civilni transportni avion An-124-100 UR-82008 kompanije „Antonov Airlines“, najveći vazduhoplov koji je ikada serijski proizvođen, piše portal Tango Six.

Na Batajnicu je danas, kako dodaje Tango Six pozivajući se na podatke sa Flajtradara, sleteo i transportni avion Il-76MF egipatskog ratnog vazduhoplovstva.

Let Antonova 124 započeo na međunarodnom aerodromu Pafos, na Kipru. Ovaj aerodrom dom je i vojne vazduhoplovne baze „Andreas Papandreu“ gde su locirani i desantno-jurišni helikopteri Mi-35P koje, upravo od Kipra, Srbija planira da nabavi, kako je Tango Six izveštavao u oktobru 2021. godine.

Kupovinu helikoptera sa Kipra, kao dopunu upotrebi manjeg broja prvobitne narudžbine novih helikoptera Mi-35M iz Rusije, potvrdio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u septembru prošle godine. Budući da su nove isporuke novih helikoptera ovog tipa upitne, nađena je alternativa u polovnim Kiparskim, kako je Tango Six analizirao krajem 2021. godine.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučiević posetio je u junu ove godine vojnu bazu Pafos, sa koje je poleteo današnji let, uz obilazak upravo polovnih helikoptera koje će Srbija nabaviti. Uz veliku verovatnoću da se današnjim letom radi o prvim isporukama ovih helikoptera, treba naglasiti da Srbija i Kipar imaju i klijentski odnos budući da je ova zemlja među prvim kupcima samohodne haubice Nora B52 i oklopna vozila Miloš u kojima se nalazi komandni sistem sa sistemom za upravljanje vatrom koji ide uz pomenute haubice.

Početkom oktobra ove godine na Flajtradaru su se na relaciji Pafos-Batajnica mogla pratiti barem dva leta transportnog aviona An-12B registracije UR-11819 ukrajinske kompanije “Motor Sič“. Kako u ovaj tip aviona ne može da se utovari helikopter Mi-24, sasvim je moguće da je isporučen deo prateće opreme i/ili naoružanja, navodi TangoSix.