Zašto još nemamo Vladu? Sankcije Rusiji, novi izbori, neodgovornost SNS ili…

Vesti 08. okt 202219:16 72 komentara

Da li se sa formiranjem Vlade odugovlači kako bi Srbija što duže bila zemlja koja sankcijama nije kaznila bratsku Rusiju ili je možda plan vladajuće stranke da raspiše nove, vanredne parlamentarne izbore? Pojedini analitičari kažu da razlog može biti i jedno i drugo, dok drugi kažu da je u pitanju isključivo neodgovornost Srpske napredne stranke. Predsednik te stranke i države sada ne licitira datumima, ali uverava da ćemo novu Vladu imati pre isteka zakonskog roka, do 1. novembra.

Da li će na ministarskim mestima sedeti neko koga do sada u ministarskoj ulozi nismo videli ili će vladajuća stranka samo promešati karte i istim ljudima dodeliti stare, nove resore, ni pola godine nakon izbora ne znamo. Posle niza licitacija sa datumima formiranja nove Vlade, mandatarka sada samo kaže:

„Uskoro, uskoro“.

Novu Vladu trebalo je da imamo „mnogo pre roka“, obećavao je predsednik posle aprilskih izbora, da bismo bez Vlade dočekali poslednji trenutak pred 1. novembar, pred istek tog roka.

Mandatarka kaže da jednostavno nije bilo vremena.

„Da se definišu jasni prioriteti, da ja nekako sednem, napravim ekspoze, da predstavim program za novu Vladu parlamentarcima“, kaže mandatarka Ana Brnabić.

„Ideja i odgovor o nemanju vremena i da postoje neki drugi prioriteti je samo izmišljanje stvari, jer suštinski se čeka da predsednik izvadi spisak ministara i da proceduralno to uđe u Narodnu skupštinu i da se izglasa“, smatra politikolog Boban Stojanović.

Čeka se i da predsednik smisli kojim putem Srbija konačno želi da ide, istočnim ili zapadnim, misli direktor agencije Beta. A vreme će kupiti novim izborima.

„Čuo sam u poslednja dva, tri dana na dva, tri mesta da može da se desi da ne bude Vlade pa moraju novi parlamentarni izbori“, rekao je direktor Bete Radomir Diklić.

„Nema nikakvog razloga za to i ne vidim da bi to išlo u korist SNS-u“, dodaje Stojanović.

Ali, dok god smo bez Vlade, imamo izgovor da se ne bavimo sankcijama i Rusijom, primećuje Radomir Diklić.

„Sav taj arsenal malih trikova je završen ili je pri kraju, tako da mislim da će morati uskoro Srbija da odluči šta će da radi“, smatra Diklić.

„Vrlo je moguće da je to jedan od razloga, ali nekako bih rekao i da međunarodni akteri i svi pojedinci političari, iz zemalja EU i generalno sa Zapada znaju ko je ključna osoba i da sigurno oni neće razgovarati sa Anom Brnabić kao novom premijerkom o uvođenju sankcija“, navodi Stojanović.

Zapad će razgovarati, dodaje Stojanović, sa onim ko je i Vladi stvarni šef.

„I eventualno pritiskati ili ucenjivati predsednika države, jer i oni znaju ko donosi ključne, odnosno ko donosi sve odluke u Srbiji. Tako da ne verujem da Aleksandar Vučić može da prodaje nekome priču da nismo uveli sankcije zato što nemamo Vladu“, rekao je Boban Stojanović.

Vladu nemamo zato što se Srpska napredna stranka, jednostavno, ponaša neodgovorno, zaključuje politikolog. Kaže da su svi ostali razlozi samo izgovori, jer se još u izbornoj noći. 3. aprila znalo da nova Vlada ide u ruke SNS-a, SPS -a i stranaka nacionalnih manjina.

Komentari (72)

Vidi sve komentare