Zašto lome kičmu inspektorima koji su otkrili najveću fabriku droge u Evropi

Vesti 29. avg 202320:00 62 komentara

Kako su premešteni inspektori Milenković i Mitić na nova radna mesta u MUP-u? Da li je nova sistematizacija u skladu sa Zakonom? Kakvu poruku šalje ministar Bratislav Gašić, samo nekoliko dana pred svedočenje dojučerašnjeg načelnika odeljenja za borbu protiv droga? I zašto Milenković i Mitić nisu valjali? Ključna reč koja povezuje sva ova pitanja je - Jovanjica, kako piše u optužnici, najveća fabrika droge u Evropi.

Čovek koji je potpisao smene Milinkovića i Mitića je šef kabineta ministra Gašića i njegov pomoćnik Dejan Bojovoić. Milenkovića, kojem je predsednik Vučić dodelio orden za doprinos u borbi protiv narkotika, premestio je na mesto koordinatora u MUP-u, dok će Dušan Mitić umesto drogom sada da se bavi ratnim zločinima. I sve po novoj sistematizaciji, ali ne i po Zakonu.

Povezane vesti

„Ja bih ovu sistematizaciju zaista stavila pod veliki znak pitanja. Ona nije u skladu sa važećim zakonom o policiji. Ovako velike tektonske izmene nikada se ne rade pre promene Zakona“, ukazuje policijska inspektorka u penziji Slavica Radovanović.

A promene Zakona o policiji zbog pritiska javnosti Vučić je povukao, tako da rešenja za nova radna mesta ipak ne potpisuje ni ministar, niti šef kabineta, već direktor policije. Ali i tu zapinjemo. Srbija nema direktora policije godinu i po dana, ali o toj sistematizaciji se ćuti.

„Kompletna mašinerija države je usmerena da im se slomi kičma, da naprsno dobiju amneziju i da odstupe od svojih ranijih iskaza Ovo rešenje o premeštaju je par ekselans politički skandal, politička odluka, to je akt odmazde i akt revanšizma“, kaže advokat Ivan Ninić.

Zašto se lomi kičma inspektorima koji su otkrili plantažu droge, uhapsili vlasnika iste i zapečatili dalju prozivodnju. Pre nekoliko nedelja inspektor Mitić kratko je na sudu rekao da je plan bio hapšenje Gašića. Šta su inspektori još našli i koga na Jovanjici, a da javnost još nije saznala. Članove bebednosne strukture države ili funkcionere vlasti možda?

„Oni ne daju građanima pravo na poštenog policajca, ne daju građanima pravo da policiju vode i delikatnim akcijama upravljaju oni koji to najbolje znaju. Ovde je kriterijum – ili misliš kao mi, ili veruješ u naše istine, ili imaš ozbiljne probleme uključujući i fizički nesigurnost“, kaže Zdenko Tomanović, advokat Milenkovića i Mitića.

Trenutno stanje na terenu ukratko: Gašićevi telefoni nisu veštačeni, Gašić se dopisivao sa Koluvijom, Gašić nije saslušan. Jedan Koluvijin telefon nije veštačen, predsednik i premijerka stali u odbranu Koluvije, predsednikov brat Andrej iz slučaja aboliran preko novinara. Proces Jovanjica 3 u kojem bi se videla povezanost države i droge odlaže se više od dve godine.

„Ono što se meni čini da je glavna stvar je da se spreči istraga Jovanjica 3. Inspektor Milenković je ispred svog tima potpisao tu prijavu, praktično Jovanjica 3 gde se traže da se osnovane sumnje umešanosti države pretoče u dokaze. Bez njih nema Jovanjice 3. Ako ih smene do kraja videćemo šta će biti, sada imaju pravo žalbe“, navodi novinar NIN Vuk Cvijić.

Stanje na terenu drugi deo: Odluka o smeni spremala se duže od godinu dana, doneta je u sred leta pred svedočenje Milenkovića o tome kako je tekla cela akcija, bez mogućnosti da inspektori komuniciraju sa javnošću. Da je Vučić opozicija šta bi radio?

„Ja verujem da bi razapeo šatore i kampovao ispred tužilaštva za Organizovani kriminal, da bi paralisao grad, možda čak i državu. Nažalost mi nemamo političku snagu koja bi participirala u životu sa 25-30 odsto podrške biračkog tela“, ocenjuje Ninić.

Zato su trenutno Milenković i Mitić prepušteni sami sebi, a njihova poruka preko advokata je da ovoj smeni neće dati budućnost

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare