Zašto nema sednica Skupštine? Opozicija smatra da se čeka epilog kosovske drame

Vesti 01. apr 202311:42 2 komentara
Skupština Srbije
N1

Redovno prolećno zasedanje Skupštine Srbije trebalo je da počne 1. marta, ali nijedna sednica od tada nije zakazana, a opozicioni poslanici smatraju da je neizvesno da li će je biti dok "kosovska drama" ne dobije konačan epilog.

Šef poslaničke grupe Demokratske stranke i potpredsednik parlamenta Zoran Lutovac rekao je za list Danas da smatra da predsednik Skupštine Vladimir Orlić ne zakazuje plenarnu sednicu da bi se izbegla neprijatna pitanja o sporazumu za Kosovo i o aferama kumova i saradnika predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Dok Vučić obilazi Srbiju uz pomoć državnih resursa, organizovani kriminal nesmetano radi u tri smene, a Skupština ne vrši ni svoju zakonodavnu funkciju, ni funkciju kontrole izvršne vlasti, kao ni funkciju centralne političke institucije u kojoj se raspravlja o važnim društvenim pitanjima“, rekao je Lutovac.

Šef Zeleno-levog kluba Radomir Lazović ocenio je da je nedopustivo da se vlast „poigrava“ sa parlamentom, kao i da su poslednje dve sednice o Kosovu pokazale „kako izgleda najbrutalnija zloupotreba skupštine u kojoj je svako ko ima drugačije mišljenje proglašen izdajnikom ili stranim plaćenikom“.

Šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović smatra da je Srpska napredna stranka (SNS) „sledeći naređenja iz Brisela, stavila katanac na vrata Skupštine Srbije, a celu diskusiju o francusko-nemačkom ultimatumu smestila na područje svojih medijskih glasila gde je zabranjeno da se čuje drugačiji stav“.

„Vrhunac neodgovornog ponašanja odvija se u režiji Vladimira Orlića, koji još uvek nije zakazao nijednu sednicu, iako je redovno prolećno zasedanje počelo 1. marta“, ocenio je Obradović.

Predsednik Skupštine Srbije Orlić nije odgovorio na pitanje lista Danas o tome kada će biti zakazano zasedanje, dok šefica poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije (SPS) i potpredsednica Skupštine Snežana Paunović navodi da je prolećno zasedanje praktično počelo 1. marta i da, ako se gleda skupštinski poslovnik, može da traje više od 90 dana.

„Kada će biti sazvana sednica parlamenta nije pitanje za mene, već za kabinet predsednika skupštine. Ja sam samo jedan od sedam potpredsednika. Sigurna sam da će, kada se steknu uslovi, gospodin Orlić u skladu sa svojim ovlašćenjima sazvati sednicu“, kazala je Paunović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare