Zašto suđenje Šariću traje 10 godina – stručnjaci različito o uzrocima

Vesti 18. jun 202110:35 > 10:44 12 komentara

Jelena Radivojević iz Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - KRIK ocenila je da je nedopustivo da postupak protiv Darka Šarića u Srbiji traje 10 godina i da je, nedavno, presuda za šverc kokaina ukinuta zbog formalnog propusta. Ona je naglasila da su Šarićevi saradnici u drugim evropskim zemljama osuđeni još pre pet godina i to na strože kazne nego što je bio osuđen Šarić. Sudija u penziji Omer Hadžiomerović za N1 kaže da ne treba uvek i u svemu tražiti zloupotrebu i da postoje i objektivni razlozi zbog kojih takva suđenja u Srbiji dugo traju.

Radivojević je povodom obaranja presude zapitala čija je to odgovornost i dodala da i pored objektivnih prepreka koje postoje zbog veličine slučaja ima i „mnogo do toga kako se vodi predmet“.

povezano

Hadžiomerović je rekao da nije upućen u detalje predmeta i ne može da kaže zašto on traje 10 godina, ali da je u pitanju veliki predmet sa puno okrivljenih, a da se svi takvi predmeti sude u zgradi Specijanog suda, uz učestvovanje troje sudija profesionalaca.

On naglašava da se i za takva suđenja traže posebni uslovi, kao i da budu snimana i da se onda postavlja pitanje kada će biti slobodna sudnica u kojoj je moguće zadovoljiti sve te uslove.

„Komplikovano je kada imate puno okrivljenih, puno advokata i treba uskladiti termine“, rekao je Hadžiomerović i dodao da je i on dok je radio, odlagao suđenja za dva-tri meseca jer nije bilo termina da ih zakaže ranije.

„Mnogo napadamo nekada sudije“, rekao je Hadžiomerović.

Radivojević je ukazala da su Šarićevi saradnici u Evropi pre pet, a neki i pre deset godina osuđeni i to na veće kazne nego što je bio Šarić i da ima i mnogo do toga kako se vodi predmet.

Ona se složila da je tokom procesa bilo i mnogo manipulacija sa strane advokata, ali da je sudija ipak tak koji rukovodi predmetom.

„Komplikovano je kada imate puno okrivljenih, puno advokata i treba uskladiti termine“, dodao je Hadžiomerović.

Povodom kritike koju je izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić da je odluku o Šariću donela „legenda petog oktobra, Radmila Dragičević-Dičić, sudija Vrhovnog kasacionog suda (VKS)“, Hadžiomerović kaže da se na osnovu vremena u kom je izabran sudiji „odmah nakači etiketa da je crveni, ili ‘crveno-žuti'“.

To, kaže pokazuje da i kod političara postoji percepcija da su sudije birane uz političku podršku.

Vučićevu izjavu ocenio je kao neprimerena i dodao da je sudija Radmila Dragičević bila predsednik veća u kom je bilo pet sudija i da su oni zajedno doneli takvu odluku.

Objasnio je da je VKS odluku doneo jer je zaključio da su u donošenju pravosnažne presude učestvovale sudije koje nisu mogle da učestvuju u tom postupku. VKS je, kako kaže rekao da troje sudija koje su učestvovale u odluci o pritvoru su se suviše duboko upustili u slučaj i utvrdili da ne samo da postoji osnovana već i opravdana sumnja. Oni su se, naime prema tumačenju VKS, suviše duboko upustili u predmet i zbog toga mogu da imaju predubeđenje.

„U VKS proširili su zakonsku odredbu zapravo – sudije nisu učestvovale u potvrđivanju optužnice, ali su radili kao da potvrđuju optužnicu“, rekao je Hadžiomerović.

„Ne treba uvek i u svemu tražiti zloupotrebu“, poručio je.

Kao primer stanja u pravosuđu u emisiji je analiziran i slučaj o kom je pisao KRIK – a tiče se sudije Zorana Božovića.

Tekst o sudiji objavljen je pod naslovom „Sudija kom je nestalo 13 predmeta napreduje u sudstvu“.

Radivojević kaže da je bila već čudna situacija kada je taj sudija, iako je krenula istraga o izgubljenim predmetima, vraćen na posao.

„Vraća se u Prvi osnovni sud koji je protiv njega podneo krivičnu prijavu. To je već bila čudna sitaucija, kakav je tu odonos poverenja“, rekla je Radivojević i dodala da je prijava odbačena jer nije moglo da se dokaže da je sudija izneo predemete, a da su među njima i neki u kojima nije završena presuda.

Kaže i da taj sudija sada sudi u Višem sudu i dobija prilično važne predmete.

„Kako građani da veruju tom sudiji kad postupa u predmetima koji su za državu važni“, kazala je i dodala da su tu na primer – predmet o policajcima u Potočarima.

Istakla je i da je slučaj protiv sudije okončan jer je Tužilaštvo reklo da nema dokaza da je uzeo papire, da nije moglo da se dokaže da je on izneo predmete.

„Odgovornost sudije je da brine gde su predmeti“, rekla je Radivojević i dodala da presuda protiv sudije nikada nije napisana, te tužilaštvo i ne može da uloži žalbu.

Ona je objasnila i da je od 13 nestalih predmeta rekonstruisano samo njih četiri.

Hadžiomerović kaže da ovde treba razjasniti da nije sudija taj koji drži predmete, već da oni stoje u pisarnici.

Kaže i da se dešava da se izgube predmeti u selidbama, kao što je ovde bio slučaj, ali da kada dođe do toga, se radi rekonsturkcija predmeta – sud traži od tužioca i stranaka da dostave dokumenta.

Radivojević navodi da je za ovaj slučaj uvtrđeno da nestali predmeti nisu bili u pisarnici, već da je u pisarnici bilo zavedeno da su kod sudije zbog pisanja odluke.

Ona kaže i da ispada da je taj sudija stalno napredovao i da je iz osnovnog suda izabaran u Viši i da je dobijao važne slučajeve.

Hadžiomerović, međutim, kaže da se slučajevi dele slučajno, da postoji program da kad predmet dođe u sud da se zavede se po broju. „Nije niko dodeljivao baš njemu važne slučajeve. A verovatno je da i druge sudije imaju predmete od ineteresa za javnost“.

„Treba dati potpune informacije i ako nešto malo prećutimo može da se stvori pogrešna slika“, rekao je Hadžiomerović o medijskom izveštavanju o ovom slučaju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare