Zašto tako malo znamo o Australijancima koji su se borili uz Srbe u Prvom ratu?

Vesti 26. apr 202311:36 10 komentara

Malo ko u Srbiji zna da su naši i australijski vojnici ratovali zajedno rame uz rame na Solunskom frontu, a još se manje zna da su Australijanci u pomoć Srbiji pritekli još 1914. godine. Istoričar Bojan Pajić rešio je da taj deo istorije bude sačuvan od zaborava kroz nekoliko knjiga, dokumentarnih filmova i izložbi u obe zemlje.

Susret sa jednom Australijankom od koje je saznao da je tokom Prvog svetskog rata bila u Srbiji, doveo je Pajića do imena više od 1.500 ljudi koji su se borili rame uz rame sa srpskim vojnicima.

„Posle sam sreo još jednog druga koji mi je rekao za svoju baku. Pomislio sam ako su bile dve žene, možda je bilo i više.
I našli smo najmanje oko 1.500 koji su bili u Srbiji, sa Srbima ili na Solunskom frontu“, rekao je Pajić u Novom danu.

Objašnjava da su to uglavnom dobrovoljci, medicinske sestre i lekari, a da je Prvi svetski rat bio prvi rat u kojem su stanovici Australije učestvovali kao austalijska vojska.

Australija i Novi zeland su 25. aproila obeležili nacionalni praznik, Dan sećanja na žrtve iz Prvog svetskog rata. Taj dan obeležava se u znak sećanja na poginule australijske i novozelandske vojnike tokom jedne od najkrvavijih bitaka u Prvom svetskom ratu – na Galipolju 25. aprila 1915. godine.

Priseća se da je u knjižari video fotografiju jedne žene u uniformi. Sećajući se fotografija iz porodičnog albuma, shvatio je da je to srpska uniforma. U istraživanju je otkrio da je ta žena iz Australije došla na Solunski front sa ekipom Bolnice škotskih žena, a da je kasnije prešla u sprku vojsku.

„To je jedina Australijanka koja je postala član srpske vojske“, ističe gost Novog dana i dodaje da je služila kao vozač saniteta.

Pajić objašnjava da su Australijanci stigli u Srbiju krajem 2014. godine u jeku Kolubarske bitke. Iz Velike Britanije su brodovima stizali u Solun, a potom vozom u Srbiju. Iz pisama koja su pisali porodicama opisuju gde su došli, ko su Srbi i kako se s njima druže.

Ova svedočenja su sačuvana zahvaljujući tome što su lokalne novine iz malih mesta objavljivale pisma sa ratišta. Digitalizacija nekih od tih listova omogućila je istorijsku građu za proučavanje srpsko-australijskih odnosa za vreme Prvog svetskog rata.

Najpoznatija australijska književnica ujedno je bila i medicinska sestra koja je zbrinjavala srpske ranjenike na Kajmakčalanu. Ona je napisala dramu o ovoj borbu, a Australijanka sa srpskom uniformom pisala je pesme.

Govoreći o tome koliko Australijanci znaju o učešću svojih predaka na Solunskom frontu, gost Novog dana kaže da u Australiji prvo moraš da objasniš ko je i šta je Srbija, a ponekad pitaju i na kojoj strani je bila u Prvom svetskom ratu.

Dodaje da je porodice ratnika našao uz pomoć Geneološke asocijacije Austrlaije.

Neki od tih potomaka došli su u Beograd, kako bi u organizaciji Ambasade Australije prisustvovali promociji Pajićeve knjige „Australijanci sa Srbima u Prvom svetskom ratu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare