Zašto vlast tako energično brani Koluviju, afere odlaze niz vodu

Vesti 17. apr 202319:07 99 komentara

U izveštaju Evropskog parlamenta, o kojem će se, zbog neslaganja oko amandmana u kojima se pominje Telekom, najverovatnije raspravljati tek u junu, pominju se sve stare afere. I tako je godinama i u izveštajima Evropske komisije. I na tome se i završava, jer Savamala i Krušik nikada i nisu dobile pravi epilog, dok se ona na koju je vlast posebno osetljiva - Jovanjica - konstatno relativizuje. I danas se o njoj govori kao o nečemu što je lažna afera i što je završeno, iako je sudski postupak u toku.

Ni u jednom sudskom postupku do sad, pojedinci i na najvišim i na nižim državnim i političkim funkcijama nisu tako energično učestvovali u odbrani prvooptuženog i njegovog posla kao u slučaju Jovanjica. Da odbrane vlasnika imanja Jovanjica na kojoj je pronađena jedna od najvećih plantaža marihuane u Evropi angažovali su se svi – od predsednika, premijerke, ministra policije, preko članova vladajuće stranke, ljudi iz bezbednosnog sektora, do botova na društvenim mrežama.

Povezane vesti

„Pa država razrešila, država pohapsila ljude.. Šta je afera u Jovanjici?! To što se pojave dvojica pa nešto izmišljaju“, kazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u februaru 2021.

„Da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu, a onda ću svakog iz Evrope da pitam za Jovanjicu. čim budu dolazili u Srbiju, ja da ih pitam šta to imate da zamerite Srbiji za Jovanjicu. Šta ima bilo ko da zameri Srbiji za Jovanjicu, ako mi objasne šta imaju da zameraju Srbiji za Jovanjicu, dobrodošli ste“, dodao je.

I dve godine kasnije predstavnici vlasti ne propuštaju priliku da aferu Jovanjica u javnosti spomenu kao laž.

„To je jedna od miliona laži, kao i ono da nam plivaju leševi u Obrenovcu do Jovanjice“, poručio je Vučić.

I premijerka Ana Brnabić smatra da se radi o „brutalnim, odvratnim lažima, Jovanjica, i tome slično“.

Kada su na desetine puta ponovili da je Jovanjica izmišljena i montirana, krenuo je obračun sa inspektorom Slobodanom Milenkovićem, koji je Jovanjicu razotkrio i uhapsio njenog vlasnika Predraga Koluviju. Dva puta je bio na poligrafu, treći je odbio, a na saslušavanje je išao i u tužilaštvo.

Više javno tužilaštvo u junu prošle godine proveravalo je rad inspektora Milenkovića zbog navoda Dijane Hrkalović da je on montirao Jovanjicu i da, kako je rekla, ‘radi drogu’. Hrkalović je inače optužena za trgovinu uticajem i sudi joj se pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu.

Četiri meseca kasnije isto tužilaštvo je saopštilo da, imajući u vidu da Veljko Belivuk pred sudom sme govoriti neistinu, državni organi zbog toga nemaju obavezu da reaguju.

Dakle, dvostruki aršini, jer može rekla-kazala izjave jedne optužene kada reč nije o vlasti, ali ne može kada neki drugi optuženi pred sudom izjave šta su sve za vlast radili.

Tako su ostala prazna priznanja Veljka Belivuka, vođe najozloglašenijeg klana, da je za predsednika Vučića, predsednika Izvršnog odbora SNS-a Darka Glišića i ministra Aleksandra Vulina obavljao poslove i viđao se sa njima, zatim da je njegovu navijačku grupu vlast angažovala da obezbeđuju inauguraciju predsednika, proteste i mitinge, ali i da sprečavaju tuđe, da je deo grupe poslao Belivuk, a deo Zvonko Veselinović da 2016. godine do temelja poruše Savamalu.

Tada se na primer list Kurir, odvažio da neće prenositi optužbe okrivljenih protiv osoba iz vlasti, jer, kako navode, ne nude nikakve dokaze. Pa su se tad setili da postoji novinarski kodeks, na koji značajan broj puta godišnje zaborave.

Sa druge strane Belivuk je nešto uspeo i da propusti. Ni tokom istrage ni u sudnici nijednom nije pomenuo generalnog sekretara Vlade Novaka Nedića, niti koordinatora Žandarmerije Nenada Vučkovića, sa kojima je bio u dobrim i stalnim odnosima, a o čemu postoje dokazi.

Odgovor na pitanje zašto se na prvom mestu vlast uključuje u slučaj Jovanjica možda možemo naći i u činjenici da je inspektor Slobodan Milenković koji je aferu razotkrio i uhapsio koluviju u svom iskazu tužiocu kazao da mu je šef beogradskog centra BIA tražio da se sa Jovanjicom ne ide u javnost, a jedan od pripadnika VOA tvrdio da je Jovanjica zajednički projekat VOA i BIA.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare