Zašto Vučić saopštava rezultate referenduma pre RIK-a

Vesti 16. jan 202223:38 > 23:41 109 komentara
RIK
FoNet/Aleksandar Barda

Nezvanične rezultate referenduma o ustavnim promenama, prema kojima je više od 60 odsto građana glasalo za "da", saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić sat vremena pre nego što se o rezultatima prvi put oglasila Republička izborna komisija (RIK). Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je, odgovarajući na pitanje N1, rekao da taj organ jedini saopštava zvanične rezultate na osnovu unošenja zapisnika o radu biračkog odbora, dok ostali iznose nezvanične rezultate na osnovu podataka članova biračkih odbora iz svojih redova.

Predsednik Vučić je oko 22h u sedištu Srpske napredne stranke saopštio da preliminarni rezultati pokazuju da se 60,48 odsto građana koji su glasali na referendumu, izjasnilo za ustavne promene, dok je 39,52 odsto bilo protiv.

POVEZANE VESTI:

RIK je prvu konferenciju za novinare o rezultatima referenduma održao tek oko 23 sata, kada je saopšteno da je na osnovu 34,68 odsto obrađenih glasačkih mesta, za „da“ glasalo 61,84 odsto građana.

Na pitanje N1 kakva je RIK to državna institucija kada jedna stranka i predsednik jedne stranke saopštavaju rezultate referenduma pre njih, Predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević je odgovorio:

„Ja bih vas samo zamolio da ne kvalifikujete ovaj organ na ovakav način zbog nerazumevanja materije, Naime, RIK obrađuje zvanične rezultate sa svih 8.150 biračkih mesta, na osnovu unošenja zapisnika o radu biračkog odbora. Ovo su privremeni rezultati. Dakle, iz ovog razloga su ovde rezultati 34,68 procenata obrađenih rezultata.“

Dimitrijević je objasnio da političke stranke, s druge strane, saopštavaju rezultate sa biračkih mesta na osnovu izveštaja članova biračkih odbora iz svojih redova.

„To su nezvanični rezultati, ovo su jedini zvanični rezultati“, istakao je on.

Kazao je i da je ustaljena praksa RIK-a da prve preliminarne rezultate saopštava kad se stekne određeni kvalifikovani unos podataka u obradu, što je obično preko 30 odsto.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare