Zašto za Srbiju nema novih poglavlja: Vlast krivi EU, NVO – simulaciju reformi

Vesti 12. jun 202119:29 34 komentara

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović okrivila je "Evropsku uniju i njenu nespremnost" za to što ni u junu neće biti otvoreno nijedno novo poglavlje u pregovorima o članstvu Srbije. S druge strane, stručne organizacije koje prate proces evropskih integracija upozoravaju da je Vlada u proteklih šest meseci simulirala promene i stvarala utisak kako mnogo radi, umesto da je stvarno sprovodila reforme. Zbog toga su pojedine članice EU nezadovoljne i nisu htele da odobre Srbiji novi korak u pregovorima.

Pre samo šest dana ministarka za evropske integracije bila je optimista i u intervjuu za Politiku rekla da očekuje otvaranje bar jednog klastera, odnosno grupe poglavlja u pregovorima. Sada, u izjavi dostavljenoj N1 krivi nespremnost same Evropske unije, odnosno pojedinih članica koje su blokirale otvaranje novih poglavlja sa Srbijom.

Povezane vesti

„Razne smo izgovore za ovakvu odluku čuli od zemalja koje nisu dale saglasnost za otvaranje klastera, od toga da im je Evropska komisija kasno dostavila izveštaj o napretku u vladavini prava… do onih koji su rekli da Srbija nije ostvarila neophodan napredak u vladavini prava“, kaže Joksimović.

Pravi uzrok novog crvenog svetla za Srbiju u Briselu, jeste to što nema napretka u vladavini prava, navodi Jelena Pejić Nikić iz koalicije PrEUgovor, organizacije čija je misija da nadgleda sprovođenje politika iz poglavlja 23 i 24. Po njenim rečima, Vladin plan za otvaranje poglavlja nije dobro prošao.

„Rekla bih da jeste poraz za vladinu politiku, a ako oni tvrde da je za njih iznenađujuće, za nas iz civilnog sektora baš i nije“, navela je Pejić Nikić.

Zemlje poput Nemačke i Holandije ukazale su da se još ne može proceniti da li su reforme u Srbiji stvarne ili je reč o manevrisanju Vlade koja pokušava da prikaže da se nešto radi. Slično je prethodno zaključila i PrEUgovor koalicija.

„Naš zaključak je da su sve te načičkane aktivnosti više štikliranje stavki a ne prave reforme. Pa se tako dolazi do katastrofalnih rešenja u, na primer, ovim zakonima o parničnom postupku ili zakonu o pristupu informacijama od javnog značaja“, smatra Pejić Nikić.

Urednik portala European western Balkans Nemanja Todorović Štiplija kaže da nekoliko zemalja ima strože kriterijume i žele da vide još jedan rezultat pre nego šro Srbiji otvore dva klastera sa velikim brojem poglavlja.

„European Western Balkans“: Ne možemo tu da odvojimo i ovaj politički dijalog vlasti i opozicije pod okriljem EP. Iz nekih diplomtskih krugova imamo informacije da pojedine EU zemlje očekuju da ovaj proces uspe i da tek onda posle tog uspeha budu otvorena poglavlja, kaže Todorović Štiplija.

Srbija je pregovore o članstvu u EU započela u januaru 2014. godine. Od ukupno 35 poglavlja, do sada je otvoreno osamnaest, a privremeno su zatvorena samo dva.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare