Zastupnik žrtava: Oštro kazniti starešinu OVK Šalju zbog zločina nad Albancima u Kukešu

Vesti 16. apr 202413:03 0 komentara
šalja suđenje specijalni sud kosovo ovk
Piroschka van de Wouw / ANP / AFP

U nastavku završnih reči na haškom procesu starešini OVK Pjetru Šalji, zastupnik žrtava zatražio je da Šalja bude oštro osuđen za ratne zločine u Kukešu, u Albaniji, 1999. Osam žrtava koje su učestvovale na suđenju imaju pravo na odštetu, koju će sud odrediti ako Šalju proglasi krivim.

Njihov zastupnik Sajmon Loz ocenio je da je tokom procesa dokazana Šaljina krivica za zločine iz optužnice.

U četiri tačke, Šalja (61) je optužen za proizvoljno lišavanje slobode, okrutno postupanje, mučenje i ubistvo pritvorenika u improvizovanom pritvoru OVK u fabrici metala u Kukešu, između 17. maja i 5. juna 1999.

Tužilaštvo je juče zatražio da Šalja bude osuđen na 28 godina zatvora.

POVEZANE VESTI

Zastupnik žrtava Loz je naglasio da su, po dokazima, Šalja i drugi članovi OVK „počinili zločine“ u fabrici metala u Kukešu koja je bila „van zakona, mesto zlodela i surovosti“.

Najmanje 18 albanskih pritvorenika, neosnovano optuženih za „kolaboraciju“ sa srpskim vlastima, bilo je, po Lozu, u „posebno ranjivom“ položaju zbog toga što su Šalja i saučesnici bili zadojeni „eksplozivnom kombinacijom antisrpskog sentimenta i neograničene moći“.

Kao dokaz da je Šalja iskoristio tu priliku i da je imao motiv da zlostavlja pritvorene, od kojih su ga trojica identifikovala, Loz je citirao raniju izjavu optuženog o zaštićenom svedoku koga je prethodno poznavao:

„Da sam ga uhvatio godinu dana ranije, ne bi više mogao da svedoči ni o čemu. Na žalost, nisam ga našao“.

To potvrđuje da je Šalja „u prošlosti želeo da ubije ili da ozbiljno povredi“ svedoka, koji je do 1996. godine radio kao policajac, a prilika mu se ukazala u bezakonju pritvora u Kukešu, protumačio je Loz.

Taj svedok, kako se juče čulo u sudnici, izjavio je da ga je Šalja „tukao kao konja“ i „pekao cigaretama“.

Šaljina odbrana izneće završnu reč u nastavku današnjeg zasedanja.

Suđenje je počelo u februaru prošle godine, a Šalja je negirao sve navode optužnice, nazivajući ih „smešnim“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!