Zastupnik žrtava: Svedoci protiv Tačija plaše se da bi mogli biti ubijeni

Vesti 22. feb 202211:36 1 komentar
Jerry Lampen/various sources/AFP

Svedoci optužbe protiv bivšeg zapovednika OVK Hašima Tačija i trojice saoptuženih za zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, žive u "veoma realnoj klimi straha", upozorio je zastupnik žrtava Dejvid Loz."Neki od svedoka sa dvojnim statusom (žrtve i svedoka) strahuju da bi mogli biti ubijeni zbog učešća u ovom procesu", naglasio je Loz u pisanom podnesku sudu za zločine pripadnika OVK u Hagu, objavljenom na internet stranici suda.

Povezane vesti

Tužilaštvo je, istovremeno, ponovo ukazalo na „već potvrđenu i upornu klimu zastrašivanja svedoka i ometanja krivičnih postupaka protiv članova OVK“.

„Realnost je da svedoci optužbe jesu i biće pod ogromnim pritiskom da sa tužilaštvom ne sarađuju“, naglasili su tužioci u pisanom podnesku sudu.

Kako piše u podnesku, osobe koje je tužilaštvo pozivalo na razgovor tokom istrage osećale su se primoranim da o tome odmah obaveste javnost na Kosovu da se ne bi stekao utisak da „saradjuju“ s tužiocima.

„Odbrana u ovom predmetu već dugo nastoji da tužilaštvo prikaže kao neprijatelja interesa Kosova, kako na konferencijama za štampu, tako i u podnescima. Svedoci optužbe se prikazuju kao učesnici u naporu da se Kosovo potkopa, čime se oni stavljaju pod ogroman i neprimeren pritisak da dokažu svoj patriotizam tako što će saradjivati sa optuženima i distancirati se od tužilaštva“, naglasili su tužioci.

Upozorenje tužilaca i zastupnika žrtava o uznemiravanju svedoka deo su pisane rasprave o tome na koji način će braniocima optuženih biti omogućeno da razgovaraju sa svedocima optužbe, na šta imaju pravo.

O toj temi danas popodne će pred sudijom za prethodni postupak Nikolom Gijuom biti održana usmena rasprava.

Tužilaštvo je predložilo da bude usvojen poseban protokol po kojem bi branioci mogli da razgovaraju sa svedocima optužbe isključivo uz njihov pristanak, uz posredovanje sekretarijata suda i u prisustvu tužilaca. Ti razgovori, po predlogu tužilaštva, bili bi snimani.

„Apsolutno nema dileme da bi bilo kakav zahtev odbrane da razgovara sa svedocima optužbe pre sudjenja predstavljao značajan pritisak (na svedoke)“ zato što će se svedoci, a naročito oni koji žive na Kosovu, „osećati primoranim“ da pristanu, u atmosferi koja tamo vlada.

Branioci su, s druge strane, ocenili da je protokol koji su tužioci predložili neprihvatljiv zato što, izmedju ostalog, narušava prava optuženih i ravnopravnost strana u postupku.

Precizirajući da nameravaju da zatraže razgovore sa svakim od 327 svedoka koje je tužilaštvo najavilo, advokati Tačija i saoptuženih upozorili su da bi usvajanje protokola donelo nepotrebno odlaganje početka sudjenja i produžavanje postupka.

Prisustvo tužilaca tim razgovorima doneo bi im uvid u strategiju odbrane, a to se ne sme dozvoliti, naglasili su branioci.

Advokati optuženih istakli su da je predloženi protokol nepotreban, jer ih na korektan odnos prema svedocima već obavezuje profesionalni kodeks.

Da li će i u kom obliku protokol o razgovoru svedoka optužbe sa zastupnicima optuženih biti usvojen odlučiće, posle današnje rasprave, sudija za prethodni postupak Giju.

Zajedno sa Tačijem, optuženi su Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Tači (53), Veselji (54), Seljimi (50) i Krasnići (70) optuženi su za zlodela počinjena u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Optužnica Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija u 10 tačaka tereti za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična dela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovečnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovednik, Veselji kao šef obaveštajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamenik komandanta i portarol.

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade. od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020., u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare