Zaustavljeno širenje afričke kuge svinja na području opštine Ražanj

Vesti 14. jun 202210:30 1 komentar
N1/arhiva

Velikim angažovanjem niškog Regionalnog centra za suzbijanje afričke kuge, širenje te bolesti je proteklih dana zaustavljeno među domaćim svinjama u selima na području opštine Ražanj, izjavio je direktor tog centra Miroljub Marjanović.

Prema njegovim rečima, proteklih nedelja bolest se brzo širila među domaćim svinjama u nekoliko sela na području opštine Ražanj, a pre svega u Smilovcu, gde je otkrivena u oborima devet domaćinstava, dok su u selima Skorica i Novi Bračin otkrivene zaražene svinje u dva domaćinstva.

Pročitajte još

Na području te opštine, dodao je, prvi slučaj oboljevanja domaćih svinja od afričke kuge registrovan je januara ove godine.

„Reč je o malim gazdinstvima koja su imala uglavnom po dve ili tri svinje, najviše deset. Sve životinje su humano eutanazirane, a čuvanje svinja u tim domaćinstvima je zabranjeno sve dok se područje opštine smatra zaraženim virusom afričke kuge“, izjavio je Marjanović.

On je kazao da je epizootiološka situacija na području pet okruga na jugu Srbije (Nišavskog, Pirotskog, Topličkog, Jablaničkog i Pčinjskog okruga) složena, ali pod kontrolom.

„Imamo sporadično pojavljivanje novih slučajeva oboljevanja svinja od afričke kuge, što znači da situaciju držimo pod kontrolom. Maksimalno se trudimo da sprečimo širenje bolesti ka severu naše zemlje, gde ima mnogo svinja“, rekao je Marjanović.

Kako je dodao, što se Nišavskog okruga tiče, sporadičnog oboljevanja domaćih svinja u proteklom periodu bilo je u više sela.

„Najpre smo, na početku 2021. imali oboljevanje svinja u aleksinačkim selima Mozgovo i Kraljevo, a potom u samom Aleksincu, Donjem Adrovcu i ponovo u Mozgovu. Na području Svrljiga bilo je obolelih svinja u selima u Galibabinac i Pirkovac, a na području grada Niša u selima Velepolje, Donji Komren i Gornja Trnava“, rekao je Marjanović.

Afrička kuga svinja, naglasio je Marjanović, uspešno je suzbijena u svim tim mestima, zahvaljujući velikom angažovanju Regionalnog centra, lokalnih samouprava i javnih komunalnih preduzeća, koja su obezbeđivala radnike i mehanizaciju za uklanjanje i ukop uginulih životinja.

„Bolest se uglavnom prenosi mehaničkim putem, preko cipela, odeće i poljoprivredne mehanizacije. Prenos virusa sa divljih na domaće svinje olakšan je zbog nepridržavanja biosigurnosnih mera i nepostajanja dezobarijera“, rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, neophodno je da vlasnici domaćinstava poboljšaju higijenu i da imaju posebnu odeću i obuću za ulazak u prostorije u kojima čuvaju svinje.

„Postoji mogućnost prenosa virusa i putem hrane, tako da vlasnicima gazdinstava preporučujemo da, ukoliko su primetili tragove divljih svinja u njivama, kukuruzom iz tih njiva ne hrane svinje, već druge životinje jer one ne oboljevaju od afričke kuge“, rekao je Marjanović.

Preporučio je da vlasnici svinja koje primete da su životinje obolele, da odbijaju hranu ili imaju crvenilo po koži, odmah obaveste veterinara, kako bi se laboratorijski proverilo da li je u pitanju afrička kuga.

„Ukoliko se bolest laboratorijski potvrdi, svinje se humano eutanaziraju, a vlasnicima isplaćuje naknada po najnovijim i maksimalnim cenama koje važe na tržištu“, rekao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, zbog sporadične pojave afričke kuge svinja među divljim svinjama, lov je ograničen u svim lovištima na području Pirotskog okruga i skoro u svim lovištima na području Nišavskog okruga.

Divlje svinje, dodao je, mogu da se love samo pojedinačno i na „čeku“, a ne i gonjenjem.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare