Zavetnici pozvali pet zemalja EU da ne prihvate francusko-nemački plan za Kosovo

Vesti 31. jan 202312:57 10 komentara
N1

Predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski pozvala je državna rukovodstva pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisno Kosovo, da ne prihvataju francusko-nemački plan za pregovore "koji vodi članstvu samoproglašenog Kosova u međunarodne organizacije".

Ona je u pismu ambasadorima Španije, Grčke, Kipra, Slovačke i Rumunije u Beogradu izrazila zabrinutost zbog najave specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da će započeti razgovore sa tim zemljama kako bi izdejstvovao njihovu podršku novom planu za kosovsko pitanje.

Prema njenim rečima, svako usaglašavanje sa zahtevima iz tog plana značilo bi „pristanak na međunarodnu verifikaciju lažne kosovske države i vodilo u produbljivanje političke i bezbednosne krize na Balkanu“.

„Za Srpsku stranku Zavetnici kao i većinu građana Srbije ovakav plan je neprihvatljiv jer polazi od zakonitosti jednostrane secesije i pretpostavke da je Kosovo i Metohija suverena i nezavisna država“, navela je Đurđević Stamenkovski u pismu koje je prenela stranka.

Ona je navela da taj plan nije u saglasju sa odredbama obavezujuće Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN koja Kosovo definiše kao autonomnu pokrajinu unutar Srbije i da promena pregovaračkog okvira nije moguća bez prethodne saglasnosti Saveta bezbednosti.

Đurđević je izrazila uverenje da će rukovodstva pet zemalja EU „i dalje ostati dosledna u poštovanju međunarodnog prava, Rezolucije 1244 i teritorijalne celovitosti Srbije na Kosovu i Metohiji“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare