Ambasadori Kvinte na sastanku s Vučićem tražili deeskalaciju krize

Vesti 27. sep 202114:19 > 15:09 34 komentara
Jarinje, Kosovo, administrativni prelaz, granični prelaz, skidanje tablica, policija skida tablice, srpske tablice ee
N1

Ambasadori zemalja Kvinte zatražili su "deeskalaciju krize" na severu Kosova na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Beogradu, saopštio je njegov kabinet.

Na sastanku sa ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije i Nemačke, i šefom Delegacije EU u Srbiji, Vučić je „objasnio poziciju Srbije“, navodi se u saopštenju.

Povezano:

„Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo da dozvolimo poniženje ni Srbije, niti njenih građana“, rekao je Vučić.

Srbi sa Kosova osmi dan zaredom blokiraju puteve ka prelazima Jarinje i Brnjak, koje je moguće preći jedino pešice. Oni su protest započeli kada je vlada u Prištini na Jarinje i Brnjak poslala specijalne snage kosovske policije zbog sprovođenja odluke o oduzimanju i zameni srpskih registarskih tablica.

Zbog situacije na severu Kosova, Vojska Srbije je u stanju povišene borbene gotovosti, a njene borbene letelice su u protekla tri dana u više navrata nadletale oblast kod prelaza Jarinje.

Pripadnici Vojske Srbije danas se nalaze na dva kilometra od Jarinja.

Prošle nedelje je održan isti sastanak, posle čega se predsednik Vučić obratio građanima i rekao samo da je odbio predlog predstavnika zemalja Kvinte i da u njemu ne želi da učestvuje, a niko nije pitao niti je sam saopštio šta je taj predlog podrazumevao.

U prethodnih nekoliko dana stižu poruke da bi se Aljbin Kurti i Vučić mogli sresti u Briselu ovim povodom, ali ni za taj sastanak nije stigla potvrda ni sa jedne strane.

Incidenata na Jarinju nema, ali meštani i dalje protestuju.

O situaciji na prelazu detaljnije od reportera N1:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare