Dan u Skupštini – zakoni u drugom planu, a u prvom – uvrede, rijaliti i Soraja

Vesti 05. feb 202317:32 > 20:0523 komentara

Poslanici Skupštine Srbije završili su raspravu u načelu o setu pravosudnih zakona, a rasprava o amandmanima nastavlja se utorak. Obrazlažući zakone, ministarka pravde navela je da su oni u skladu sa referendumom o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, i uslov su za dalju reformu pravosudnog sistema i unapređenje vladavine prava. Ključna izmena je to što sudije i tužioci više neće biti birani u Skupštini, nego će ih birati i razrešavati dva pravosudna tela. Opozicija je poručila da je u pitanju samo prepakivanje starog sistema. Više od hiljadu amandmana podneto je na predložene zakone, a rasprava je na momente bila i na ivici incidenta.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković optužio je predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je vođa organizovanog kriminala i da „nije šef države, nego šef mafije“.

Novaković je istakao da svaka kriminalna afera vodi prema Vučiću, „gde god zagrebete – Vučić“ i da će predsednik Srbije zato završiti u zatvoru.

On je konstatovao da se sve to dešava jer institucije ne rade svoj posao.

Poslanica Srpske napredne stranke Biljana Pantić Pilja je, odgovarajući Novakoviću, poručila da, kad bi institucije radile svoj posao, on ne bi sedeo u Skupštini, „nego u zatvoru, gde mu je mesto“.

„Umesto njega, u zatvoru sede nevini ljudi, za šta su krive institucije, koje ne rade svoj posao. Da rade, on ne bi sedeo ovde, nego u zatvoru ili u nekoj specijalnoj bolnici“, rekla je Pilja.

Novakoviću se obratila i resorna ministarka Maja Popović i poručila mu da kada maše fotografijama, za koje ne znamo da li su montaža ili su prave, one ne dokazuju krivično delo. „Znači, bavite se prikupljanjem dokaza pre nego što podnesete prijavu. Jedina vaša želja je da kriminalizujete porodicu predsednika republike, predsednika“, poručila je ministarka.

Uvrede Rističevića i Bakareca na račun Milivojevića i Novakovića

Poslanik SNS-a Marijan Rističević je tokom rasprave izrekao niz ličnih uvreda na račun poslanika Demokratske stranke Srđana Milivojevića i Narodne stranke Borislava Novakovića i još nekoliko poslanika opozicije.

Predsednik Skupštine Vladimir Orlić tokom Rističevićevog izlaganja nije pokušao ni da ga spreči ni da ga prekine.

Kada se Milivojević javio da replicira, poslanici SNS su rukama lupali u skupštinske klupe, kako se njegov govor ne bi čuo.

Milivojević je zamerio ministarki pravde Maji Popović što se slikala kako seče slavski kolač sa Rističevićem, za koga tvrdi da je falsifikovao pečat suda da bi dobio kredit.

Nebojša Bakarec je takođe vređao Milivojevića i  poredio ga sa starletom Sorajom.

Na to mu je Milivojević odgovorio da mu se obraća „vaskrsli Bakarec“ koji je ranije govorio:  „Pre bih se ubio nego da budem član SNS“.

„Rijaliti u parlamentu“,  transparent sa natpisom „Odgovaraćete“…

Poslanica Zeleno-levog kluba Biljana Đorđević izjavila je da vlasti Srbije usvajanjem ovih pravosudnih zakona neće uspeti da zavaraju Evropsku komisiju da će sudovi biti depolitizovani.

Povezane vesti

Ono što je trebalo da učinite jeste da namerno ukljućite u radne grupe ljude iz struke koji se nisu slagali sa ustavnom reformom kako bi odagnali njihove sumnje u to kako će biti implementirani ustavni amandmani, rekla je Đorđević.

Ona je istakla da ni „taj plus od Evropske komisije“ kojem se vlasti nadaju posle ustavne reforme neće biti dovoljan jer će biti potrebna primena.

Biće potreban neki „slučaj Sanader“, možda to bude Savamala da biste stvarno dobili plus u reformi pravosuđa, ali mislim da za to nemate snage, navela je Đorđević.

Tamara Milenković Kerković ispred poslaničkog kluba Dveri navela je da je pre godinu dana pokrenuta „mašinerija“ kako bi se danas raspravljalo o setu pravosudnih zakona, pominjući ustavni referendum i smanjenje cenzusa.

Ova diskusija ne privlači mnogo pažnje, a kršenje Poslovnika je stvorila situaciju rijalitija u parlamentu i da njegov rad nema značaja za život građana, istakla je ona.

Izmene ovih zakona će itekako imati uticaj na građane, smatra Milenković Kerković, podsećajući na stav Vrhovnog kasacionog suda o obradi troškova bankarskih kredita, koji je promenjen kada je stiglo oko 250.000 tužbi protiv banaka.

Ministarka pravde Maja Popović je rekla da je čudi da poslanici ne znaju da je cenzus za referendum promenjen Ustavom iz 2006. godine i da se ne radi o promeni stava Vrhovnog kasacionog suda, već „dopuni“.

Poslanica kluba Možemo-zajedno Danijela Nestorović istakla je da će predloženi set pravosudnih zakona doneti „tektonsko cementiranje nezakonitosti, nesamostalnosti i zavisnosti sudstva i tužilaštva“.

O ovome što govorim potvrđuju i amandamni Srpske napredne stranke na set pravosudnih zakona, pre svega o javnom tužilaštvu, koji će omogućiti republičkoj javnoj tužiteljki da nastavi sve što radi i sada, ali na „vrlo zakonit način“, rekla je Nestorović.

Zamenik šefa Poslaničke grupe Zavetnici Nikola Dragićević najavio je da poslanici te stranke neće glasati za zakone „koji dolaze“ pod pritiskom zapadnih ambasadora, Venecijske komisije i referenduma koji je sproveden po specifičnim uslovima.

Poslanik Demokratske stranke Miodrag Gavrilović rekao je da su sa „otrovnog drveta otrovni i plodovi“, aludirajući na kompletan proces ustavne reforme, od referenduma pre godinu do razmatranja danas pravosudnih zakona.

Sada republička javna tužiteljka Zagorka Dolovac, koju niko ne viđa, treba da donosi „neviđene“ odluke Visokog saveta tužilaštva. Tužilac treba da bude dostupan javnosti i građanima, a ne da se krije, zove se javno, a ne tajno tužilaštvo, rekao je Gavrilović.

Uglješa Mrdić, ispred Srpske napredne stranke, rekao je da je dobro podržati izmene pravosudnih zakona jer je to u interesu Srbije.

Izbor sudija biće izmešten iz Skupštine Srbije, jačaće se vladavina prava, rekao je Mrdić.

Kada je jača vladavina prava, to znači veći broj investicija, sigurniju i stabilniju državu, dodao je on.

Tokom izlaganja Mrdića, poslanici Narodne stranke su razvili transparent sa likom ubijenog političara sa Kosova Olivera Ivanovića sa natpisom „Odgovaraćete“, što je izazvalo polemike i viku u parlamentu.

Mogu da razumem nervozu opozicije. Pozivam vas da svi zajedno podržimo set pravosudnih zakona, zakone iz nauke, predložene sporazume koji su na dnevnom redu, rekao je Mrdić.

Podrška ovim zakonima i sporazumima je u interesu svih građana Srbije, a naša stranka i koalicija podržava politiku Aleksandra Vučića koja je najbolja, zaključio je Mrdić.

Komentari

Vaš komentar